Roseknoop Fiets Festijn op 22 april bij het Hefpark.
  • De voordelen

Nieuwe fiets cadeau tijdens Roseknoop Fiets Festijn

De werkzaamheden op de Roseknoop in Rotterdam-Zuid zijn een mooie aanleiding om het gemak van de fiets nog eens onder de aandacht te brengen. Tijdens het rondreizende Roseknoop Fiets Festijn kan iedereen in Feijenoord en IJsselmonde leren fietsen, een band leren plakken en een fiets versieren. Het festijn van 22 april, in het Hefpark, was extra feestelijk. Daar kregen 27 kinderen een fiets cadeau.

De stromende regen mocht de pret niet drukken zaterdagmiddag 22 april. Er werd fanatiek gebruikgemaakt van de BMX-baan bij de Hef en de bijbehorende speciale terreinfietsen. Dat beetje modder maakte het alleen maar mooier.

De muziek klonk zonnig en wie het koud kreeg kon zich warmen aan poffertjes en warme chocolademelk. Een jongen reed steeds een beetje minder wiebelig rondjes over het festivalterrein, met de begeleider van de Fietsschool achter hem aan. En al waren er maar vier ‘slowriders’ te porren voor een wedstrijdje sloomfietsen, die kregen wel een hartelijk applaus en een leuke prijs.

De dappere ‘slow fietsers’ tijdens het Roseknoop Fiets Festijn in het Hefpark.
fiets voor 27 leerlingen

Maar de vrolijkste bezoekers waren 27 leerlingen uit groep 8 van de Agnesschool. Zij kregen tijdens het fietsfestijn een eigen fiets uitgereikt. Niet gloednieuw, maar wel helemaal opgeknapt, gratis en gegarandeerd goed voor nog járen trouwe dienst.“Zo kunnen ze na de zomer veilig op de fiets naar de middelbare school”, legde fietsmakelaar Sema Acar tijdens het feest uit.

Sema beheert de Rotterdamse Fietsbank, waar gebruikte fietsen worden ingezameld voor mensen die geen nieuwe fiets kunnen betalen. De fietsen worden door vrijwilligers helemaal opgeknapt en daarna gekeurd en uitgedeeld.

Voeten bij de grond

De leerlingen van de Agnesschool konden tijdens de gezellige dag ook de fietsenmaker inschakelen, die geduldig alle zadels en sturen op maat instelde. Voor wie nog niet zo zeker was op de fiets ging het zadel gewoon iets lager. Want dan voelt met je voeten bij de grond kunnen wel zo veilig. Uiteindelijk fietsten alle scholieren tevreden met hun nieuwe fiets het terrein af. En werd het ook nog even droog.

Zin in een fietsfeest? Er zijn nog 3 edities van het Roseknoop Fiets Festijn: 29 april in Beverwaard, 6 mei wordt de straat overgenomen op het Varkenoordse viaduct en 13 mei bij Podium Islamunda. Je bent van harte welkom!

Meer weten over de Fietsbank? Kijk dan op deze pagina. Meer weten over andere alternatieven tijdens de renovatie van de Roseknoop zoals de Veerdienst over het water, deelvervoer of bijvoorbeeld de shutllebus. Kijk op www.ways2go.nl.