-
De voordelen
Vertroetel je fiets in de Agniesebuurt
Wel een fiets maar geen ruimte of spullen om eraan te knutselen? Dan ben je elke dinsdag tussen 18.00 en 20.00 uur welkom bij de Doe-het-zelf-werkplaats in de Schout Heynricstraat. Tomi, Florian, Kick en vele andere vrijwilligers staan voor je klaar. Met bandenlichters, schroevendraaiers en de oliespuit.
“Pak maar een pomp”, wijst Kick. De klant, een ventje van een jaar of tien, moppert dat ‘ie niet weet hoe die werkt. “Dan ga je het gewoon proberen toch? Het is een Doe-het-zelf-werkplaats!” Tomi: “Iedereen uit de buurt is welkom. Kinderen ook. Sommige komen bijna elke week langs om gezellig te helpen.”
Nooit voor niets
De Doe-het-zelf-werkplaats is populair, vertelt Tomi. “We gaan eigenlijk nooit voor niets open.” Als er even niemand is, ruimen de vrijwilligers de werkplaats op. Die werkplaats is een vierkante bouwkeet met stellingen vol fietsonderdelen en gereedschap. Op de veranda liggen wielen en fietsframes. “Donaties uit de buurt”, legt Tomi uit. “We krijgen vaak afgedankte fietsen. Als ze niet meer te redden zijn, gebruiken we alle onderdelen die nog goed zijn.
Roesten en rammelen
Als je je fiets komt repareren, mag je al die onderdelen en het gereedschap dat je nodig hebt gratis gebruiken. “Mensen hier in de buurt hebben niet altijd het geld om iets te kopen. Het is ook beter voor het klimaat dat niet iedereen nieuwe spullen koopt. En we helpen graag. Trouwens, het meeste werk moet je zelf doen”, lacht Tomi.
Kick vult aan: “Het is eigenlijk vreemd hoe weinig sommige mensen zelf doen aan hun fiets. Ze laten alles maar roesten en rammelen.” Helemaal waar volgens Florian: “Soms hoor je fietsers al van ver aankomen!” Terwijl je volgens de vrijwilligers van de Doe-het-zelf-werkplaats veel lekkerder fietst als je je fiets af en toe een beetje vertroetelt.
Met handen en voeten
Geen ruimte of spullen om je fiets te onderhouden, is in de Agniesebuurt in ieder geval geen excuus. En als je echt niet weet hoe je iets moet doen, krijg je in de werkplaats gewoon hulp. Omdat de vrijwilligers verschillende achtergronden hebben, is de voertaal Engels, gemengd met aardig wat Nederlands en waar nodig handen en voeten. Werkt prima! Tomi: “Het is altijd gezellig. Ik heb hier mijn beste vrienden leren kennen.”
Meer weten over de Doe-het-zelf-werkplaats? Kijk dan op http://dhzwerkplaats.blogspot.com/