• De voordelen

Shanna op díe fiets

Student Shanna heeft de fiets ontdekt. Ze was nooit een groot fietsfan tot ze naar Rotterdam verhuisde. “Ik kwam erachter dat je met de fiets overal twee keer zo snel bent!”

Psychologiestudent Shanna (23) zit in het derde jaar van haar opleiding en pakt voor alles de fiets. Maar dat is weleens anders geweest. “Ik vond fietsen vroeger vreselijk. Op de een of andere manier had ik altijd tegenwind. Toen ik voor mijn studie naar Rotterdam verhuisde, had ik fietsen dan ook volledig afgeschreven. Ik deed alles met het OV.”

Hotspots ontdekken terwijl je sport

Daar kwam verandering in toen ze lid werd van een studentensportvereniging. “Ik wou meer sporten en pakte steeds vaker de fiets. Ik luister naar muziek, cruise door de stad en ben tegelijk sportief bezig.” Naast een Swapfiets heeft de studente nu ook een racefiets, waarmee ze Rotterdam en de omgeving ontdekt. “Als ik zin heb om een andere route te rijden, dan kan dat. Zo heb ik veel leuke straatjes en nieuwe plekken gevonden.”

Foto: Iris van den Broek

De voordelen van fietsen

Enthousiast vertelt ze: “Wanneer je fietst, bepaal je zelf je tempo. Jij kiest de route en je ziet veel meer van de omgeving dan wanneer je bijvoorbeeld met de metro of auto gaat.” Een plek waar Shanna graag naartoe fietst is de Kralingse Plas. “Een rondje plas is altijd een goed idee, maar vooral met zonsondergang is het er prachtig. De laatste zonnestralen weerspiegelen van boven de skyline in het water. Je staat midden in de stad, maar bent toch even weg.”

Natuur, stad en haven

Op haar racefiets rijdt Shanna het liefst naar bijzondere Rotterdamse plekken. “Als je door historisch Delfshaven fietst, heb je het gevoel dat je in een andere stad rijdt. Alsof je 300 jaar terug in de tijd reist.” Ook trekt ze graag de natuur in of pakt ze haar vlotte tweewieler naar de typisch Rotterdamse industriële gebieden. “Tijdens een rondje door de havens voel je je zo klein tussen alle schepen en fabrieken.” Shanna is blij dat de fiets haar hart heeft veroverd: “Ik raad het iedereen aan om direct op de fiets te springen. Het is een van de beste dingen die ik in mijn leven gedaan heb, echt.”