Zorgmedewerker Marijke met de Zorgfiets
  • De voordelen

Zorgmedewerker Marijke: “Ik voel me veilig op de Zorgfiets”

Marijke Vink werkt als wijkverpleegkundige en teamcoördinator bij de Lelie Zorggroep in Rotterdam-IJsselmonde. Tijdens haar werk springt ze regelmatig op de Zorgfiets; een stevige fiets met een knop die bij spoedgevallen de alarmcentrale belt.

De Zorgfiets is speciaal ontworpen voor mensen die in zorg werken, zoals Marijke. “Wij fietsen ermee van de ene cliënt naar de volgende. Ik vind het ideaal. Ik zit al de hele dag binnen bij cliënten of op kantoor, dan is het juist fijn als je even naar buiten kan en op de trappers staat. Het is ook nog eens sneller dan met de auto, want met de fiets hoef je geen parkeerplek te zoeken. Je parkeert voor de deur van de mensen die je bezoekt.”

Een gerust gevoel

Een ander groot voordeel is dat je op de Zorgfiets een directe verbinding met de alarmcentrale hebt. De knop zit op het stuur van de fiets, met één druk op de knop ben je in contact met ze. “Die functie geeft mij een heel gerust en veilig gevoel. Ik kom soms bij mensen die in de war zijn of een verslaving hebben. Dan kan er een gevaarlijke situatie ontstaan.”

Bij dit soort situaties neemt Marijke vooraf contact op met de alarmcentrale. “Ik spreek dan met ze af dat als ik niet binnen bepaalde tijd terugbel, dat zij een melding maken bij een alarmcentrale. De politie wordt dan bijvoorbeeld ingeschakeld. Door de gps in de fiets weten ze altijd waar ik ben. Dat is ook handig voor als de fiets gestolen wordt, dan vind je hem zo terug.”

 

Zorgfiets met alarmknop
De alarmknop op de Zorgfiets

Een fijn gevoel

Naast de praktische functies van de fiets, ziet Marijke meer voordelen. “Er zijn veel collega’s die de fiets heel erg prettig vinden. Ze vinden het fijn dat ze lekker even buiten kunnen zijn. Bovendien is fietsen veel gezonder voor je. De Zorgfiets wordt dan ook regelmatig gebruikt.”

Zorgfiets is partner van de Rotterdamse Fietsalliantie. De alliantie wil meer Rotterdammers op díe fiets krijgen. Wil jij ook onderdeel uitmaken van de alliantie? Bekijk op deze pagina hoe je dat doet.