Kind probeert een looptoets uit tijdens fietsfestival Rotterdam Rides.
 • Fietsers aan het woord
 • Zo doe je dat

10 x De leukste spellen op de fiets

In de rubriek Fietsers aan het woord vertellen Rotterdammers over hun belevenissen op of met de fiets. Ronald Wittenberg, verkeersleraar, geeft ons dit keer 10 tips voor leuke spellen om kinderen (en volwassenen) op de fiets te krijgen.

“In het volwassen dagelijks leven is de fiets vooral een vervoersmiddel: je komt ermee van A naar B, van je werk naar huis of de sportschool. Soms fietsen we voor de ontspanning of als sport. Maar kinderen vinden het leuk om met en op de fiets te spelen. Met dat spelen leren ze beter fietsen en vinden ze het extra leuk. En dat zorgt ervoor dat ze hun leven lang plezier zullen hebben op de stalen ros. Daarom vind ik het belangrijk dat kinderen spelenderwijs leren fietsen.

Stoelendans met de fiets

Hieronder vind je vrolijke fietsspelletjes die je gemakkelijk kunt uitzetten:

 1. De haas en de schildpad
  Teken een streep met stoepkrijt en een flink aantal meter verder nog een streep. Zet 2 meter verder een derde streep. Laat twee of meer kinderen tegen elkaar racen. Wie is de snelste ‘haas’ en komt als eerste bij de tweede streep aan? En lukt het ook om voor de derde streep stil te staan? Natuurlijk remmen we met de remmen van de fiets. En nu doen we de oefening nog een keer, maar dan juist zo langzaam mogelijk. Wie wordt de langzaamste ‘schildpad’? Wanneer je een voet op de grond zet ben je af.
 2. Slalommen
  Zet met stoepkrijt wat stippen. Lukt het om er omheen te fietsen, dus ertussendoor te slalommen? En lukt dat ook met 1 hand aan het stuur? In plaats van stippen kun je natuurlijk ook obstakels, zoals pionnen of emmertjes neerzetten.
 3. Slinger de slang
  Teken met stoepkrijt een kronkellijn. Lukt het om deze lijn te volgen op de fiets? En met 1 hand?
 4. Volg de leider
  Een kind fietst voorop, de anderen volgen. De ‘leider’ moet zorgen dat iedereen kan volgen en dus niet te snel fietsen. Roep de naam van het kind dat in het midden fietst. Nu is deze ook een leider en de groep splitst in tweeën. Elke groep gaat z’n eigen weg.
 5. Stoelendans
  Leg een aantal spullen neer, 1 minder dan dat er kinderen zijn. Wanneer je een teken geeft, fietsen de kinderen zo snel mogelijk naar 1 van de spullen. Het kind dat nergens bij kan staan is af. Haal 1 van de spullen weg en herhaal dit.
 6. Geef maar door
  Iedereen fietst door elkaar, 1 kind heeft een knuffel bij zich. Deze moet hij doorgeven aan iemand anders. Natuurlijk mag de knuffel niet vallen.
 7. Waterfietsen
  De kinderen moeten een parcours fietsen terwijl ze een bekertje water vasthouden. Wie heeft er aan het eind van de rit het meeste water in zijn beker? Of maak er een race van: welk team kan het meeste water van A naar B vervoeren?
 8. Rechts gaat voor
  Laat kinderen een achtje fietsen, bijvoorbeeld om 2 bomen heen. Als ze elkaar kruisen gaat rechts voor. Lukt het om iemand voor te laten gaan zonder een voet op de grond te zetten?
 9. Annemaria Koekoek
  De kinderen staan met hun fietsen naast elkaar. Jij staat een stuk verder met je rug naar de kinderen toe en roept: “Annemaria…”, de kinderen fietsen snel in jouw richting en staan stil voordat je “…koekoek” roept en je je omdraait. Wie er nog wél beweegt, is af en moet terug naar het begin. Het spel gaat door tot iemand jou kan tikken zonder dat je hem hebt zien bewegen.
 10. Links of rechts
  Het kind fietst rechtdoor. Roep je ‘links’ dan steekt je kind de linker hand uit en slaat linksaf slaan. Hetzelfde doe je met rechts. Lukt het om eerst over de schouder te kijken of het veilig is om de bocht om te gaan.
Nationale Buitenspeeldag

Natuurlijk is de straat geen veilige plek om dit soort spelletjes te doen. Ga naar een park, een leeg parkeerterrein of een speelplein in de buurt. Woensdag 14 juni 2023 is het nationale Buitenspeeldag. Vraag alvast aan de gemeente of zij die dag een straat kunnen afzetten, zodat je deze leuke fietsspellen kunt uitzetten voor de kinderen in de buurt.

Ook een loopfiets is leuk speelgoed voor kinderen. Zo leren ze spelenderwijs hun evenwicht bewaren, waardoor het leren fietsen op een echte fiets veel sneller gaat dan als ze met zijwieltjes oefenen.”

Ronald Wittenberg begon zo’n 20 jaar geleden als verkeersouder met het organiseren van verkeersactiviteiten op de school van zijn zoon. Van het één kwam het ander. Na enkele opleidingen werd hij 15 jaar geleden gevraagd om scholen te begeleiden bij verkeerslessen. Na 7 jaar in dienstverband doet hij dit inmiddels als zelfstandig ondernemer. Ronald helpt scholen bij praktische verkeerslessen. Voor scholen in Rotterdam is deze begeleiding kosteloos. Je kunt hier meer lezen over Ronald en zijn werk.