Zomers plaatje van een jonge vrouw op een witte fiets met een petje op. De fiets heeft een mandje voorop met een kleed erin. Op de achtergrond is Nederlands platteland te zien met windmolens.
  • Zo doe je dat

3 tips voor fijn fietsen in de hitte

Even afkoelen in de zomerse hitte? Pak de fiets! Al bij een beetje trappen ontstaat er voldoende wind om je zweet te laten verdampen. Lekker verkoelend! Natuurlijk is het ook een beetje opletten als het tropisch warm is. 3 tips op een rij om ook op warme zomerdagen fijn op de fiets te zitten.

Een vrouw en een man zitten op een bakje aan de Kralingse Plas. naast het bankje staan twee fietsen met fietstassen.

Step 1 Plan een hittebestendige route

Kies van tevoren een route met veel schaduw of verkoelende stoppunten, zónder al te veel stoplichten. Voor rood staan is al niet leuk, maar in de brandende zon smelt je weg. Denk aan een bosrijk gebied, een route langs het water of deze route langs allerlei watertappunten. Ook het Kralingse Bos of een van de Rotterdamse parken is een aanrader, omdat je hier minder last hebt van de hitte van het asfalt en de bomen voor veel schaduw zorgen.

Twee blije wielrenners in de zon met een helm op tegen een achtergrond van planten.

Step 2 Draag de juiste kleding

De juiste kleding kiezen is erg belangrijk. Het voorkomt dat je lichaam oververhit raakt, zeker als het naast warm ook vochtig weer is. Fijn fietsen doe je dus met ventilerende kleding – dus ook ondergoed – die je zweet doorlaat en waar de wind doorheen kan. Verder is het handig je hoofd te beschermen met een ventilerende fietshelm, een pet, hoed of bandana. Die helpt tegen zweetdruppels in je ogen. En over je ogen gesproken; met een (zonne)bril op blijft je zicht helder; dat fietst wel zo fijn.

Extra: Ga je een serieuze tocht maken, overweeg dan verkoelende elementen te gebruiken, zoals een koelsjaal. Even in het water leggen en om je nek, polsen of enkels doen. Het koelt de aderen vlak onder je huid die je bloed langzaam verkoelen, zodat uiteindelijk je hele lichaam afkoelt.

Jongetje op kinderfiets stopt om water te drinken uit een bidon. Hij houdt zijn hoofd helemaal naar hacker om te drinken. Hij draagt een blauwe fietshelm en is middenin de natuur.

Step 3 Laat je lichaam wennen

Flinke hitte is een aanslag op je lichaam en je conditie. Bouw het daarom langzaam op. Ga in de ochtend of de namiddag op pad, liever niet op het heetst van de dag tussen 12.00 en 15.00 uur. Fiets je normaal gesproken makkelijk 25 kilometer achter elkaar, rijd dan nu een half rondje en pak een pauzemoment in de schaduw. Luister de eerste warme dagen goed naar je lichaam, dan kun je aan het einde van de zomer langer en verder fietsen.

Extra: Eet voldoende koolhydraten, zoals brood, banenen en mueslirepen. Die geven je energie. Drink uiteraard voldoende en vóórdat je dorst krijgt. Neem altijd minimaal 2 gekoelde bidons mee. En ja, je goed insmeren met zonnebrandcrème mag niet ontbreken in dit rijtje.

Geniet van de zomer!