Vader leert zijn dochter fietsen bij zonsondergang.
  • Fietsers aan het woord
  • Zo doe je dat

‘Voor het eerst ‘los’ fietsen maakt kinderen zo blij’

In de rubriek Fietsers aan het woord vertellen Rotterdammers over hun belevenissen op of met de fiets. Ronald Wittenberg, verkeersleraar, deelt met ons zijn verhaal over kinderen die voor het eerst op de fiets stappen en geeft ouders tips mee over hoe zij hun kinderen leren fietsen.

“Het was begin april, alweer heel wat jaren geleden, dat ik voor verkeerslessen op een school in Rotterdam stond. Groep 7 kreeg die dag fietsles op het schoolplein. Een leerlinge vertelde trots dat ze geslaagd was voor het schriftelijk verkeersexamen. Ik feliciteerde haar en vertelde welke fietsoefeningen we gingen doen. Ze schrok en trok bleek weg. Ze had namelijk nog nooit op een fiets gezeten.

Gelukkig voor haar, en veel andere leerlingen, had de school ervoor gekozen om aan de slag te gaan met de praktische verkeerslessen. In het begin was het wat natuurlijk wat onwennig. Ze vond het erg spannend, was angstig en had ze moeite om haar evenwicht te bewaren, maar na een paar lessen kon de leerlinge fietsen. Misschien nog niet veilig genoeg om zelfstandig in het verkeer te rijden, maar het begin en vooral haar enthousiasme was er.

Worstelen met evenwicht

Ieder jaar ontmoet ik nieuwe leerlingen die nog niet kunnen fietsen. Soms in groep 3, als ze een jaar of 5 zijn, maar ook in groep 6 of hoger. Ze worstelen met hun evenwicht of ze zijn angstig. Meestal hebben de ouders het niet opgepakt. Met wat handige tips en vaak een enthousiaste leerkracht of (hulp)ouder die in het begin ernaast rent voor het zelfvertrouwen, leren kinderen snel fietsen. Als de eerste meters zijn gemaakt, kan het echte oefenen beginnen. Eerst nog veilig op het pleintje, later onderweg naar school.

Aan de inzet en doorzettingsvermogen van het kind zal het zelden liggen. Soms moet ik vragen of ik even uit mag rusten van het naast de fiets rennen. De onbevangen blijdschap van het kind als het lukt om los te fietsen, is onbetaalbaar.

Leer je kind fietsen: tips

Ben je er als ouder nooit aan toegekomen om je kind te leren fietsen? Ik geef je hier wat tips mee.

  • Kies de juiste maat fiets. Zorg dat de voeten de grond goed kunnen raken; dat geeft meer zekerheid. Kleuters kunnen eerst oefenen op een loopfiets.
  • Oefen op een rustige plek met voldoende ruimte en een vlakke ondergrond, bijvoorbeeld een parkeerplaats of een plein.
  • Oefen eerst met remmen. Bij handremmen kan dit terwijl het kind naast de fiets loopt en de remmen inknijpt, bij een terugtraprem kun je het kind ondersteunen en naar voren duwen.
  • Lukt het remmen, dan wordt het rennen. Houdt het zadel of de bagagedrager vast en duw de fiets, laat je kind meetrappen.
  • Geef je kind tips als ‘blijf trappen’ en ‘kijk ver naar voren waar je heen wil’.
  • Geef je kind ook complimenten om hem of haar zelfvertrouwen te geven. ‘Hartstikke goed, je kunt het!’
  • Blijft evenwicht houden lastig? Laat je kind dan op het zadel zitten en eerst met 1 of 2 benen steppen. Hoe lang lukt het om uit te rijden zonder de grond te raken?
  • Probeer de fiets steeds langer los te laten, maar ren mee om in te grijpen als het nodig is.

Door een kind te leren fietsen, leer je het iets waar het de rest van zijn of haar leven plezier van heeft. Dat gun je toch ieder kind.”

Ronald Wittenberg begon zo’n 20 jaar geleden als verkeersouder met het organiseren van verkeersactiviteiten op de school van zijn zoon. Van het één kwam het ander. Na enkele opleidingen werd hij 15 jaar geleden gevraagd om scholen te begeleiden bij verkeerslessen. Na 7 jaar in dienstverband doet hij dit inmiddels als zelfstandig ondernemer. Ronald helpt scholen bij praktische verkeerslessen. Voor scholen in Rotterdam is deze begeleiding kosteloos. Je kunt hier meer lezen over Ronald en zijn werk. 

Foto van Ronald Wittenberg op de fiets