• Zo doe je dat

De eerste fietsles voor je kind

De eerste keer fietsen is best spannend. Niet alleen voor je kleine, maar ook voor jou. Je moet leren om je kind letterlijk los te laten. Met de juiste voorbereiding, een geschikte fiets en een paar tips, kunnen jullie de eerste meters maken. Voor je het weet fietsen jullie gezellig samen langs de Rotte of door het Zuiderpark.

De voorbereiding

Wil je je kind al op jonge leeftijd voorbereiden op zijn fietsavonturen? Dan is een loopfiets aan te raden. Daarmee leert je gup om in balans te blijven. Het helpt ook om zelf regelmatig op de fiets te stappen en daarover te vertellen. Zo wordt je kind nieuwsgierig.

Elk kind ontwikkelt zich anders en dus voel je als ouder zelf het beste aan wanneer je kleine er klaar voor is om op de trappers te springen. Sommigen racen met 3 jaar al rondjes in de tuin, terwijl anderen zich op hun zevende zeker genoeg om voelen op de fiets te stappen. Het is vooral belangrijk dat je je kind blijft steunen en hem of haar niet dwingt.

Is je kind er klaar voor? Kies een veilige oefenomgeving uit, zonder verkeer en obstakels. Kies voor een doodlopend straatje, een verharde ondergrond in de tuin of een lege parkeerplaats. En zorg voor een geschikte fiets.

De eerste fiets

Op een oude fiets moet je het leren; die uitdrukking kunnen we hier letterlijk nemen. Je kind heeft echt geen splinternieuwe fiets nodig. Het is juist handig om te beginnen met een gebruikt exemplaar om mee te oefenen.

Zorg voor een kinderfiets met de juiste grootte, één die bij de lengte van je kleintje past. Je gup moet met zijn voeten goed bij de trappers en bij de grond komen. Zet het zadel niet te laag, want dan kunnen de beentjes niet goed ronddraaien en kracht zetten.

Vertel je kleintje voor de start wat hij echt moet weten, namelijk hoe het stuur werkt en waar de remmen zitten. En misschien hoe je de fiets kan parkeren, op een standaard bijvoorbeeld.

Wel of geen zijwieltjes?

Daar zijn de meningen over verdeeld. Uiteindelijk gaat het erom wat je kind fijn vindt. Eerst de balans oefenen met een loopfiets om daarna direct op een ‘gewone’ fiets te stappen, of wat langer in balans blijven met zijwieltjes. Vooral kinderen die wat onzeker zijn, hebben baat bij zijwieltjes.

De eerste Les

Het kunnen stoppen met fietsen is net zo belangrijk als het starten ervan. Leer je kleintje daarom eerst hoe de remmen werken en dat de voetjes aan de grond moeten zodra hij of zij remt.

Remmen onder de knie? Tijd om te fietsen! Laat je kind rustig op de fiets stappen en houd het achterwiel geklemd tussen je benen. Nadat je kind goed zit, loop je rustig naar voren terwijl je je kleintje aan de oksel of aan het zadel duwt.

Zodra je ziet dat je kind in evenwicht is en meetrapt, kan hij of zij oefenen met zachtjes remmen. Als dat goed gaat, kan je langzaam loslaten. Als je kind wat sneller fietst, is het makkelijker om in balans te blijven. Ren de eerst paar keer mee naast de fiets, zodat je als het nodig is in kunt grijpen. En na een paar keer oefenen is de kans groot dat je kleine al zelf fietst, gefeliciteerd!

Extra tips
  • Vallen hoort erbij. Probeer als ouder rustig te reageren en moedig je kind aan om opnieuw op de fiets te stappen.
  • Vertel over de belangrijkste regels als fietser in het verkeer.
  • Leg duidelijk uit waar je kind wel en (nog) niet mag fietsen.
  • Koop een mooie, goed passende helm.
  • Maak de fietsles extra leuk met fietsspelletjes, zoals een klein parcours.
  • Geef je gup regelmatig complimenten over zijn goede fietsgedrag, ondanks de soms onhandige manoeuvres die jou een hartverzakking bezorgen.
  • Blijf regelmatig oefenen.
  • Versier de fiets van je kleine met een coole fietsbel.