Foto van groep net opgeleide fietstrainers. Foto: Sportbedrijf Rotterdam
  • Zo doe je dat

‘De trots van de deelnemers is zó mooi om te zien’

Nóg meer Rotterdammers op de fiets? Dan moet je ze wel leren fietsen! Er zijn nogal wat Rotterdammers die dat als kind niet hebben geleerd, en dan is de drempel hoog om alsnog op de trappers te gaan staan. Annemarie Star (sportcoach en coördinator fietslessen bij Sportbedrijf Rotterdam): “Geloof me: iedereen kan het leren.”

Annemarie coördineert samen met een collega de fietslessen die inmiddels in 6 Rotterdamse wijken gegeven worden. “We hebben vrijwilligers opgeleid om mensen te helpen die nooit hebben leren fietsen. Vaak zijn dat vrouwen uit een andere cultuur, die wel heel graag willen maar ook heel angstig zijn. Ze oefenen daarom eerst op een plein of andere rustige plek. Als ze de slag te pakken hebben, gaan ze de wijk in.”

Hesjes en dopjes

Sportbedrijf Rotterdam zorgt samen met de gemeente voor alle benodigdheden. “We hebben voor de deelnemers bijvoorbeeld vouwfietsen geregeld, omdat je daarmee laag bij de grond bent. Dat voelt veiliger. En voor de trainers staat een krat klaar met bijvoorbeeld een reparatieset, een stapel hesjes voor als je op straat gaat fietsen en dopjes. Dat zijn kleine pylonnetjes waarmee je een parcours uit kan zetten om te fietsen.”

De tweede voet

Elk van de 6 wijken heeft 2 of 3 fietstrainers die wekelijks met een groep van maximaal 10 leerlingen aan de slag gaan. “Die fietstrainers zijn begin dit jaar opgeleid door de Fietsersbond. Maar de volgende lichting trainers gaan we zelf opleiden.” Over de eisen die het Sportbedrijf stelt aan toekomstige fietstrainers kan Annemarie duidelijk zijn: “Je moet goed kunnen fietsen en geduld hebben. Het is niet dat je, zoals bij kleine kinderen, iemand bij zijn schouders vast kan houden en mee kan rennen tot het lukt. Je leert als trainer juist om iemand zonder aanraken te laten fietsen. Door voor te doen, te laten proberen, weer voor te doen… net zo lang tot die tweede voet ook op de trappers staat. Daarna gaat het meestal vanzelf.”

Aangestoken

De fietstrainers die nu bezig zijn, hebben in sommige wijken een ware run op de wachtlijst veroorzaakt. Annemarie: “Zeker in Delfshaven. Daar traint de groep op een plein voor een buurthuis en dat trekt behoorlijk de aandacht. We krijgen nu vrouwen die een training hebben gezien en zich meteen aanmelden. Die hebben altijd al willen fietsen maar wisten gewoon niet dat je dat ook als volwassene nog kan leren. Dus de lessen verkopen zichzelf!”

Voldoening

De fietstrainers in de wijken zijn vrijwilligers die graag iets voor de stad willen doen. “Vaak zijn het mensen die minder gaan werken of net gepensioneerd zijn. Want het vraagt wel een tijdsinvestering. De opleiding voor fietstrainer kost je 2 keer 4 uur, en samen met een andere trainer verzorg je per cursus 12 fietslessen in een wijk. Wat iedereen trouwens met heel veel plezier doet hoor! Ik hoor alleen maar enthousiaste verhalen. Want je krijgt er veel voldoening voor terug. De trots van de deelnemers als ze eenmaal echt fietsen, iets waarvan ze dachten dat ze het nooit zouden kunnen, dat is zó mooi om te zien.”

Zelf fietstrainer worden? Meld je dan aan bij het Sportbedrijf. Ken je iemand die graag wil leren fietsen? Laat ze dan eens kijken op deze site.