• Zo doe je dat

Deelfietsen: een voor ieder moment

De deelfiets is echt Nederlands. We begonnen er meer dan 50 jaar geleden mee en noemden het toen het Wittefietsenplan. Inmiddels zijn deelfietsen niet meer weg te denken uit de grote steden. Van Parijs tot Rio de Janeiro en New York tot Rotterdam, overal vind je deelvervoer in allerlei soorten en maten.

Wat is het nut van deelfietsen?

Er wonen steeds meer mensen in de stad en gelukkig pakken ook steeds meer Rotterdammers de fiets. Zo houden we de stad bereikbaar en zorgen we voor minder uitlaatgassen. Momenteel zijn er zo’n 487.500 tweewielers in Rotterdam te vinden en er worden de komende jaren nog ruim 75.000 bij verwacht. Maar wat doe je als je geen eigen fiets hebt, bijvoorbeeld als je op werkbezoek komt? Of als je met vrienden uit een andere stad naar het hippe Rotterdam-Noord wil of naar het theater gaat in Rotterdam-Zuid? Een deelfiets is voor al deze situaties ideaal!

Wist je dat het grootste deelfietssysteem ter wereld in de Chinese stad Hangzhou te vinden is?

Deelfietsen in Rotterdam

In Rotterdam zijn vijf organisaties die verschillende soorten deelfietsen aanbieden, zoals bakfietsen, e-bikes en stadsfietsen. Sommige fietsen mag je achterlaten in een bepaald gebied, anderen moeten naar een vaste plek teruggebracht worden. Meestal heb je een creditcard of PayPal-account nodig en natuurlijk een mobiele telefoon met benodigde app. Wil je een deelfiets huren? Ga naar de website van de aanbieder.

Donkey Republic

De knaloranje fietsen van Donkey Republic zijn niet te missen in de stad. Download de app op je mobiel en binnen een paar klikken heb je alles geregeld. Als je de fiets langer nodig hebt, pas je dat eenvoudig in de app aan. Terugbrengen doe je bij een van de vele drop-off locaties. Hoe langer je fietst, hoe goedkoper Donkey wordt. Je betaalt €3,30 voor een uur, voor een e-bike betaal je €6,60 per uur. Voor fietsfans heeft Donkey ook voordelige lidmaatschappen.

Baqme

Bakfietsen zijn niet meer alleen voor yuppen en gezinnen, maar voor iedereen. Je hebt ze nu namelijk ook als deelfiets! De elektrische bakfiets van Baqme is sinds kort te vinden in Rotterdam en maakt autogebruik overbodig. Of je nu kinderen, klussplullen of wijnflessen moet vervoeren, het past er allemaal in. Het huren van een e-bakfiets kost €1,95 voor de eerste minuut en 10 cent voor de daaropvolgende minuten. Optioneel reserveren voor 20 minuten kan ook, dan betaal je 50 cent Heb je hem een hele dag nodig? In de app vind je aantrekkelijke aanbiedingen om een dagpas te kopen.

Vaimoo

Vaimoo is een aanbieder van elektrische fietsen. Zo rijd je zonder zweet snel de stad door. Ideaal voor een langere rit of voor wanneer je zonder extra inspanning op je werk(afspraak) aan wil komen. Voor de e-bike betaal je €1 om hem te ontgrendelen en €0,15 per minuut. Je vindt de fietsen op allerlei plekken in de stad. Waar precies? Dat lees je op de Vaimoo-website.

Lime

Ook Lime biedt elektrische deelfietsen genaamd Jump pedelecs. De e-bikes hebben een trapondersteuning tot 25 km/u en zijn uitgerust met een krachtige batterij, mobiele telefoonhouder en stevige fietsmand waarin je boodschappen eenvoudig mee kunt nemen. Je betaalt €1 om de fiets te activeren en €0,22 per minuut. Je vindt de fietsen op veel plekken in de stad en je rit is eenvoudig te starten met de app.

GO Sharing

De fietsen van GO Sharing zijn 100% elektrisch. Via de app kan je een e-bike vinden en reserveren, daarna heb je 15 minuten om bij je fiets te komen, zodat je deze kan gebruiken. Scan vervolgens de qr-code op de fiets en je rit kan beginnen. Vanaf nu betaal je €0,29 per minuut, registratiekosten zijn er niet. Er zijn daarnaast ook verschillende pakketten waarmee je voordeliger door Rotterdam fietst.