• Zo doe je dat

Op vakantie met je stalen ros

Je route is uitgestippeld, nu is het tijd om je tassen in te pakken. Maar wat heb je nodig tijdens een fietsvakantie en wat kan je thuislaten?

Laten we beginnen bij de basis. Een fietsvakantie begint met een goede fiets, met werkende fietsverlichting, een bidonhouder en stevige fietstassen (die waterdicht zijn). Met een goede telefoonhouder op je stuur hou je makkelijk en veilig je route in de gaten. Kies voor een houder die ook een powerbank heeft, anders gaat je telefoon erg snel leeg.

Voor pech onderweg is het handig om reserve binnenbanden, een bandenplakset en een multitool mee te nemen. Ook onmisbaar tijdens je fietsvakantie: een EHBO-setje met dingen als pleisters, tijgerbalsem, een tekentang en pijnstillers.

Foto: Laura Maat en Irene Maaskant

Kampeerspullen

Als je ervoor kiest om te kamperen heb je natuurlijk kampeerspullen nodig, zoals een tent, slaapzak, matje en spullen om mee te koken. Je kan er ook voor kiezen om onderweg in huisjes te overnachten, dan heb je minder spullen nodig tijdens je fietsvakantie.

Goede fietskleding

Tijdens een fietsvakantie zit je dagelijks heel wat uren op je fiets en daar zijn spijkerbroeken niet geschikt voor. Koop fietskleding die goed zit en niet schuurt. Neem naast je fietskleding ook warmere kleding mee, het kan flink afkoelen ’s avonds. Voor overdag is een petje belangrijk, hiermee bescherm je je hoofd tegen de zon.

Op zoek naar een complete paklijst? Dit is wat Laura Maat en Irene Maaskant voor hun zeven maanden durende fietsreis inpakten.