• Zo doe je dat

Droog op díe fiets

Helemaal klaar met die regen? Met wat maatregelen vooraf spring je toch gewoon lekker op díe fiets. Goede kleding helpt!

Veiligheid voor alles

Welke regenkleding voor jou het beste is, is heel persoonlijk. Maar voor iedereen geldt: neem felgekleurde kleding of in ieder gevaI kleding met reflecterende delen. Want juist bij slecht weer is het belangrijk dat je goed zichtbaar bent.
En over zichtbaarheid gesproken: zie jij zelf goed in de regen? Zorg dat je capuchon strak om je hoofd zit, zodat hij meedraait. Anders kijk je bij het opzij kijken in je capuchon in plaats van naar de weg. Voor brildragers is het belangrijk dat de capuchon een klep heeft; die houdt de regen van je brillenglazen. Geen klep? Doe dan een pet op ónder je capuchon.

Waterdicht, waterdichter, waterdichtst

De waterdichtheid van regenkleding – dus hoe goed je kleding tegen water beschermt – wordt vaak aangegeven in millimeter. Kleding die tussen de 1000 en 5000 mm ‘scoort’ is wel waterdicht, maar gaat lekken bij zware buien, regen met veel wind of als de stof wordt aangeraakt omdat je bijvoorbeeld met je natte jas tegen een deurpost leunt. Tussen de 5000 en 15000 mm blijf je lang droog bij flinke regen. Vanaf 15000 mm is het materiaal volledig waterdicht.

Regenpak

Kies je voor een regenpak? Neem dan een iets strakker model jas en broek. Anders voel je de wind steeds aan je kleding ‘trekken’. Je loopt bovendien het risico dat flapperende stukken stof tussen je spaken, ketting of trappers komen. Hou er wel rekening mee dat je ‘gewone’ broek en trui nog onder je regenpak moeten én dat je bewegingsruimte nodig hebt om te trappen en je hand uit te steken. Passen dus!

De poncho

Regenponcho’s neem je mee als klein pakket en pak je uit als het begint te regenen. Je trekt ze over je hoofd aan, gewoon over je kleren heen. De poncho gaat daarna helemaal over je stuur, zodat je in een soort tentje droog verder kan fietsen. Wil je een regenponcho kopen? Let dan wel even op dat er een tailleband in zit zodat de wind niet onder je poncho slaat. Ook handig: lussen om hem aan je handen vast te maken tegen het flapperen.

Rainlegs

Geen zin om al een regenbroek aan te doen als het nog niet regent, terwijl er wel buien zijn voorspeld? Dan zijn rainlegs de oplossing: een waterdicht ‘schort’ voor je middel en je bovenbenen. Je draagt ze opgerold als een riem om je taille en rolt ze snel en simpel af als het gaat regenen.

Schoenhoezen

Met droge voeten aankomen op de plaats van bestemming? Kies dan voor speciale overschoenen voor fietsers: waterdichte hoesjes voor over je schoenen. Een plastic zak met een touwtje werkt ook, maar pas dan wel goed op dat je voeten niet van je trappers glijden. Gaat het je alleen om je sokken? Doe dan plastic boterhamzakjes om je voeten voor je je schoenen aantrekt.