Persoon haalt binnenband van fietswil om het te repareren.
 • Zo doe je dat

In 8 stappen je fietsband plakken

Oei, je fietsband is plat. Naar de fietsenmaker of zelf aan de slag? Banden plakken is niet moeilijk. Door het zelf te doen bespaar je geld en kun je snel weer op pad. In dit artikel vind je tips en de stappen voor het plakken van een fietsband.

Bij het plakken van je band heb je deze spullen nodig: een emmer water, fietspomp, bandenlichters, schuurpapier, bandenlijm (solutie) en plakkertjes.

Tips

Houd rekening met de volgende punten als je jouw band wilt plakken.

 • Weet je zeker dat je band lek is? Controleer altijd eerst het ventiel. Het kan zijn dat je ventiel is losgedraaid en de band daarom plat is.
 • Is het koud buiten? Ga dan naar binnen met de fiets. Bij 10 graden of lager plakt de lijm (solutie) niet en dat schiet natuurlijk niet op.
 • Een gaatje betekent niet meteen dat je de oplossing gevonden hebt. Ga je band goed na, want misschien zit er meer dan één gaatje in.
 • Gebruik geen ‘pechspray’; een bandenplakspray. Dit werkt lang niet zo goed als speciale bandenlijm en zorgt voor smurrie in je binnenband.
Je band plakken

Met deze 8 stappen plak je zelf je fietsband:

 1. Zet de fiets op zijn kop. Zo hoef je niet steeds te bukken. Wil je je zadel en stuur beschermen, leg dan eerst een kleed of groot stuk karton op de grond.
 2. Controleer eerst de buitenband. Zit er iets scherps in, zoals een stukje glas of een spijker? Haal dit er dan uit.
 3. Pak de bandenlichters en haal de buitenband voorzichtig aan een kant over de velg. Je kunt nu rustig de binnenband eruithalen.
 4. Bekijk de binnenband en controleer of er iets scherps in zit. Haal dit er dan uit.
 5. Vul een emmer met water, pomp de band op en haal hem dan door het water. Als er belletjes in het water verschijnen, dan weet je waar het lek zit. Met een (was)krijtje kan je er meteen een kringetje om zetten. Zo vind je het gaatje later makkelijk terug. Vergeet niet je hele band te controleren, misschien zitten er meer gaatjes in.
 6. Haal de band uit het water, droog hem af en zoek het gaatje op. Schuur de plek rondom het lek.
 7. Pak de speciale lijm en plakkers erbij. Doe wat lijm op het gaatje in de band, ter grootte van de plakker. Druk de plakker goed aan. Je kunt ook zelfklevende plakkers gebruiken, dan komt er natuurlijk geen lijm aan te pas.
 8. Gebruik de bandenlichters weer om de band makkelijk om de velg van je fiets te krijgen. Pomp de band op, en zie daar: een volle band, klaar voor een mooie rit!

Bij een flinke scheur in je band, kun je beter een nieuwe binnenband halen of je fiets naar de fietsenmaker brengen.

Binnenkort vertellen we hoe je de band van een e-bike plakt!