-
Zo doe je dat
Fietsen met zware tassen
Het is september en overal zie je ze weer fietsen: de brugklassers. De een stoer rechtop met een loodzware rugzak over de schouders, de ander wankelend door het verkeer met een enorme tas aan het stuur. Hoe doe je dat eigenlijk, fietsen met zware tassen?
Hoeveel bagage mag er mee op de fiets?
Op de meeste fietsen kan je achterop, dus op de bagagedrager, zonder problemen tot 25 kilo bagage vervoeren. Voorop de fiets, op een krattendrager of op een andere manier aan je stuur, is dat maximum 10 kilo.
Als je brugklassers ziet sjouwen en zeulen, lijken hun tassen meestal zwaarder dan 10 kilo. Dat heeft ook te maken met het gewicht van de brugklassers zelf. Om een tas zonder problemen te kunnen dragen, mag die maximaal 10 procent zijn van je eigen gewicht. De gemiddelde schooltas weegt zo’n 4,5 kilo. Voor brugklassers die lichter zijn dan 45 kilo is dat dus al te zwaar! Gewicht verdelen, bijvoorbeeld over een boekentas en een gymtas, is een oplossing. En een rugzak, waarmee je het gewicht kunt verdelen over twee schouders, is beter dan een tas waarin je het hele gewicht aan één hand draagt.
Welke plek is het veiligst voor je tassen?
De bagagedrager achterop de fiets is, de naam zegt het al, dé plek voor zware tassen. Je ziet ook veel scholieren met hun tas in een krat voorop. Dat is wel lekker makkelijk (geen gedoe met vastmaken) maar maakt het moeilijker om te sturen. Bovendien zie je niet goed wat er vlak voor je fiets gebeurt. Dat kan gevaarlijk zijn als er een kuil in de weg zit of als je over tramrails moet fietsen. Een rugzak op je rug houden bij het fietsen is ook niet ideaal. Het gewicht van de tas trekt je achterover en onder de rugzak ga je zweten.
Hoe maak je je tassen vast?
Op veel fietsen hebben de bagagedragers snelbinders: dikke elastieken die je om je tas kan doen. Maar bij zware tassen raken die snel uitgerekt en dan kan je tas naast de bagagedrager terechtkomen als je over een hobbel fietst. Het is goed om dat even te testen voor je met een zware tas op pad gaat. Maak hem vast met de snelbinders en geef er een flinke duw tegen. Gaat je tas schuiven of over de rand van de bagagedrager hangen? Maak hem dan ook nog vast met een spin: een extra, losse snelbinder.
Hoe houd je je spullen netjes?
Om schoolboeken en laptops droog en heel te houden, is een stevige rugzak aan te raden met een apart laptopvak. Is de tas niet waterdicht? Doe er dan een speciale hoes om als je hem achterop de fiets vastmaakt. Of gewoon een ouderwetse vuilniszak! Om de tas extra te beschermen, zijn er speciale rekken te koop die je bagagedrager verbreden. Je kunt een rugzak dan rechtop vastzetten. Dat scheelt kreukels in je schriften en boeken.