• Zo doe je dat

Leren fietsen in Feijenoord

Nederland is een fietsland, maar wat als je niet kan fietsen? Dan kun je op fietsles bij Fiets Mee van Sezer. Hier geven enthousiaste trainers in verschillende Rotterdamse wijken fietslessen.

We zijn aanwezig bij de afsluiting van de eerste fietscursus van 2021 waar zo’n 30 vrouwen aan meededen. “De vrouwen stonden al eerder te popelen, maar door corona konden we pas in mei beginnen. Ik ben ontzettend trots op ze,” vertelt hun Fiets Mee-trainer Elif Sarikaya. Gedurende tien fysieke fietslessen van ieder twee uur leren de vrouwen veilig fietsen en de verkeersregels. Om de beurt stapt een groepje vrouwen op de fiets en rijdt een rondje over het plein, waarna ze met applaus worden onthaald. De gezichten stralen van blijdschap en trots tonen ze elkaar de ondertekende certificaten.

Zodra je het doet, kan je het.

Fietsen brengt vrijheid

“Fietsen is zo fijn! Het is heerlijk om de wind in je gezicht te voelen en het brengt zoveel vrijheid,” vertelt een van de vrouwen. “Veel vrouwen met een migratieachtergrond kunnen niet fietsen, maar hier kunnen we het toch leren. Nu kan ik veel makkelijker met mijn kinderen ergens naartoe. Ik kan niet wachten om met ze op pad te gaan.”

Ook een andere deelnemer staat de popelen om haar kinderen te laten zien wat ze nu kan. “Ik ben hiermee begonnen vanwege mijn kinderen. Die fietsen al wat af en ik ren dan steeds achter ze aan. Ik kan ze haast niet bijhouden. Ze willen zo graag dat ik met hen meefiets en dat kan ik nu!”

Iedereen kan leren fietsen

“Fietsen is als lopen,” legt Elif uit. “Zodra je het doet, kan je het. Alleen het begin is lastig; voor het eerst de trapper rondduwen en je evenwicht behouden.” En dat lukt iedere deelnemer met Fiets Mee. Al binnen enkele lessen gaan de vrouwen met elkaar de weg op. Ze oefenen allerlei verkeerssituaties, maar het spannendste vinden de meeste toch wel bruggen. Elif: “Maar ook dat oefenen we. We zijn met de hele groep de Willemsbrug op en af gegaan.”

Fiets Mee

In de afgelopen vier jaar hebben al meer dan 1.000 vrouwen leren fietsen met Fiets Mee. Deelnemers komen op allerlei manieren bij de organisatie van Sezer terecht. “Ik heb altijd aanmeldingsformulieren bij me,” vertelt Elif. “Mensen vinden ons via eerdere deelnemers, vinden ons via internet, Sezer of de Fiets Mee-flyers bij de Huizen van de Wijk. Maar ik word ook wel eens gestopt wanneer we met de dames aan het oefenen zijn door vrouwen die ook mee willen doen, of door mannen die willen dat hun vrouw leert fietsen.” De aanmeldingen stromen alweer binnen. “Ik kan niet wachten om na de zomer met de volgende groep te starten.”