Fiets-in-Delfshaven
  • Zo doe je dat

Geen geld voor een fiets: wat kan je doen?

Boodschappen doen of naar je werk met de fiets. Het is goedkoop, goed voor het milieu en goed voor je lichaam. Maar als je niet veel geld hebt, dan is een fiets kopen best een investering. Gelukkig zijn er verschillende manieren om voor weinig (of geen) geld aan een fiets te komen.

Zo kan de gemeente je helpen met bijzondere bijstand. Dit is een vergoeding voor kosten die je moet maken, omdat er iets verandert in je leven. Als je kinderen bijvoorbeeld naar een school gaan die niet op loopafstand is. Of als je gaat werken op een plek waarvoor je een stukje moet reizen. Dan kan je gebruik maken van deze regeling, om zo een fiets te kopen. Je moet wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. Ontdek hier of je ervoor in aanmerking komt.

Fietsbank

Bij de Fietsbank kunnen Rotterdammers met een inkomen van maximaal 130% van de bijstandsnorm gratis een tweedehands fiets krijgen. De gemeente zamelt tweedehands fietsen in en laat ze opknappen zodat er weer jaren op gefietst kan worden. Op dit moment is de Fietsbank er alleen voor bewoners van Charlois en Feijenoord, maar er komen snel meer fietsbanken! Ga naar de website van de Fietsbank voor meer informatie. Wil je een fiets doneren voor de Fietsbank? Dat kan hier: https://www.rotterdam.nl/geef-door-die-fiets

Nieuwe omafiets

Kinderen die naar het voortgezet onderwijs gaan, krijgen eenmalig een nieuwe standaard omafiets van Stichting Meedoen. Meedoen in Rotterdam helpt kinderen van 4 tot 18 jaar, om te kunnen sporten en van cultuur te genieten. Het gaat om kinderen van ouders die een inkomen hebben van maximaal € 1800,-  per maand of om gezinnen in de schuldsanering.

Hulp van landelijke organisaties

Ook landelijk zijn er een aantal organisaties die je kunnen helpen, zoals Sun Nederland. Deze organisatie geeft jou eenmalig een gift, waarmee je een fiets kan aanschaffen. Voor mensen die leven van het minimumloon stelt ANWB in samenwerking met de gemeente met het Kinderfietsplan een fiets beschikbaar voor kinderen tussen de 8 – 18 jaar. Deze fietsen zijn opgehaald via een inleveractie. Zo krijgen ook deze fietsen een trotse nieuwe, jonge eigenaar.