• Zo doe je dat

Gemeente zorgt voor weesfietsen

Als je in Rotterdam woont, is de term fietswrak of weesfiets je vast niet onbekend. Als fietsliefhebbers kunnen we het ons haast niet voorstellen, maar er zijn stalen rossen die al een hele tijd alleen op straat staan. Het zijn fietsen die van niemand zijn, maar wel in de weg staan. Wat kan jij ertegen doen?

Fietsen die fout of hinderlijk zijn geparkeerd, zwerffietsen of fietswrakken; in Rotterdam hebben we er een heleboel van. Dat is vervelend, zeker als deze jouw plekje bezet houden. Bovendien zorgen ze voor een minder mooi straatbeeld, ze blokkeren vluchtroutes, hulpdiensten, een blindengeleidestrook of zebrapad. De gemeente doet haar best om de rijwielen op tijd weg te halen.

Fietswrakken en weesfietsen weghalen

Natuurlijk wordt een fiets niet zomaar weggehaald. Dat gebeurt pas als deze op een plek staat waar een parkeerverbod is of als de fiets in de weg staat. Handhavers geven fietswrakken en weesfietsen eerst een waarschuwing met een label. Fietsen die al een tijdje ongebruikt en onbeheerd op straat staan, krijgen een label met ‘wees’. Als de eigenaar zijn stalen ros niet binnen 4 weken weghaalt, gaat deze naar het Fietspunt bij Rotterdam Alexander. Fout en onhandig geparkeerde fietsen blijven hier maximaal 13 weken staan, weesfietsen maximaal 6 weken en fietswrakken 2 weken.

Overlast melden

Heeft de gemeente een fiets over het hoofd gezien? Dan kan je zelf een melding maken van de overlast. Dit kan via de MeldR-app en is snel en gemakkelijk. In de app kan je op de kaart een meldplek aantikken en zo geef je gelijk jouw overlastmelding door. Je melding komt direct binnen bij de gemeente. Anoniem melden kan ook. Fietsoverlast melden is ook mogelijk met een belletje naar 14 010.

Fiets kwijt?

Ben je zelf je fiets kwijt? Neem dan een kijkje in de database, hier staan alle fietsen in die naar het Fietspunt zijn gegaan. Als je fiets hiertussen staat, schrijf je het registratienummer op en kan je daarna jouw fiets ophalen. Het ophalen van jouw fiets kost €50 voor een fietswrak of weesfiets en €20 voor een fout of hinderlijk geparkeerde fiets.