-
Zo doe je dat
Wat heb ik nou aan mijn fiets hangen?
Natuurlijk fiets je als racefietser op een superlichte fiets met zo min mogelijk spullen erop en eraan. Maar wie niet voor een toptijd gaat, kan met slimme extra’s zijn fiets nóg praktischer maken. We zetten er een paar op een rij.
Kinderzitje
De fiets is ideaal als je kleine kinderen hebt. Zet ze in een kinderzitje en weg ben je. Welk zitje je nodig hebt, is afhankelijk van de leeftijd, het gewicht en de spierkracht van je kind. Je kindje mag pas mee op de fiets als het zelfstandig rechtop kan zitten en zijn hoofd overeind kan houden.
Zorg in ieder geval voor een zitje dat voldoet aan veiligheidsnorm EN14344. Met een zitje met dit keurmerk kunnen de voeten van je kind niet tussen de spaken komen. Voorzitjes zijn voor kinderen tot 15 kilo; achterzitjes voor kinderen tot 22 kilo.
Hoe je een fietszitje vastzet, verschilt per merk. Hou je goed aan de instructies die bij het zitje horen. Twijfel je? Op YouTube staan van verschillende merken instructiefilmpjes. En bij sommige fietsenmakers kan je een kinderzitje dat je er koopt ook laten monteren. Veel fietsplezier!
Bidonhouder
Rij je een lange route? Dan is het fijn als je onderweg iets kunt drinken. Met een bidonhouder neem je eenvoudig je favoriete drankje mee. Ze zijn er voor aan je stuur en op je stang, met klemmen en met schroeven, voor bidons en voor thermobekers. De ideale houder hangt af van je fiets en je persoonlijke voorkeur. Wat je ook kiest, kijk bij de koop in ieder geval of er ook bevestigingsmateriaal bij je nieuwe bidon zit. Want sommige bidonhouders zijn bedoeld voor een fiets waar al een beugel of knop voor de houder op zit.
Kilometerteller
Ben jij een kilometervreter? Dan is een kilometerteller iets voor jou. Maar welke? Wil je alleen een teller of een hele boordcomputer? Moet ‘ie het altijd doen of vind je het geen probleem om af en toe de batterij te vervangen? En welke informatie wil je krijgen?
Met een mechanische kilometerteller heb je geen batterijen nodig. Er gaat een draadje naar de as van je voorwiel dat de omwentelingen telt. Let wel even op de maat van je fiets; je loopt het risico dat het draadje te kort is.
Er zijn ook echte fietscomputers te koop met routeplanners, navigatie en zelfs hartslagmeters. Onderweg ben je dan wel afhankelijk van de batterijduur en het internetbereik. Een paar dingen om op te letten bij de aanschaf: de leesbaarheid van het beeldschermpje (ook in de zon), de bediening (kleine of grotere knoppen) en de manier waarop je je fietscomputer vast moet zetten. Denk je nu: ‘Dat kunnen mijn Fit-horloge en telefoon ook?’ Dan is een smartphonehouder voor op je stuur misschien een idee.
Krattendragers en fietstassen
Van je fiets een boodschappenwagen maken? Je neemt meer mee dan je denkt! Er zijn veel fietstassen te koop waarmee je de boodschappen probleemloos aan je fiets hangt. Hou wel rekening met het draagvermogen van je fiets. Bij de meeste fietsen kan er tussen de 15 en 40 kilo veilig vervoerd worden op de bagagedrager, en rond de 10 kilo aan het stuur.
Wil je op een veilige manier bagage aan je stuur vervoeren, dus niet door er een zwabberende tas aan te hangen? Kies dan voor een kratdrager. Dat is een frame dat je aan je stuur en de as van je fiets bevestigt. Je kunt er een fietskrat op monteren of er, met een losse snelbinder, je boodschappentas op vastzetten. Ook zijn er speciale fietstassen te koop voor aan je stuur.