-
Zo doe je dat
Hoe maak ik een fietsroute?
Ga jij een stukje fietsen door Rotterdam? Dan is het handig om van tevoren een fietsroute te maken. Of misschien vind je het leuk om de route te delen met anderen en terug te kijken waar je precies hebt gefietst. Hoe je dat doet, lees je in dit artikel.
Er zijn verschillende manieren om een route te maken. Je kan hem bijvoorbeeld zelf plannen via een website. De website Komoot is hier heel geschikt voor. Je kan er zelf een startpunt in aangeven en daarna kan je precies aanklikken waar je langs wil fietsen. Let wel op dat je bij het plannen van de route de instellingen op ‘fietsen’ zet. Dan krijg je alle fietspaden in Rotterdam in de planningstool te zien en ben je verzekerd van een route langs de mooiste paden. Je kan deze route fietsen door de app te openen op je telefoon en de route te starten.
Fietsknooppunten
In Nederland kan je ook een route fietsen door knooppunten te volgen. Je maakt zo’n fietstocht via de website van ANWB of van Fietsknoop. Je geeft een startpunt aan en daarna klik je op de verschillende knooppunten om een route te maken. Met de app van Fietsknoop kan je de route volgen op de fiets. Bij ANWB kan je het bestand downloaden als gpx-bestand. Liever ouderwets met een papiertje op pad? Schrijf dan de knooppunten op en volg de bekende paaltjes waarop de knooppunten staan aangegeven.
Gpx-bestanden
Bij al deze websites geldt dat je je route kan downloaden als een gpx-bestand. Dit is een bestand dat je kan inladen op je fietscomputer of in bepaalde apps. Jouw computer laat de route die je wilt volgen zien. Gpx-bestanden kan je ook openen in de app van Komoot en het uploaden van deze bestanden in Google Maps is ook mogelijk. Dat doe je via My Maps. Je maakt hierin een nieuwe kaart aan en uploadt jouw gpx-bestand in een laag (zie afbeelding). Vervolgens laat Google Maps jouw route zien.
Voorbereid op pad
Tijdens je fietsroute kan je dus gebruik maken van een fietscomputer, een ouderwets papiertje of van een app. Als jij kiest voor deze laatste optie, dan is het handig om je telefoon in een houder te zetten. Een telefoonhouder heb je tegenwoordig al voor een tientje. Het voorkomt onveilige situaties en scheelt je ook een fikse boete. Fietsen met een telefoon in je hand is namelijk verboden. Ga je vaker op pad en volg je graag routes, zoals deze fijne routes in de regio? Dan kan je overwegen om een fietscomputer aan te schaffen, deze zijn te koop vanaf ongeveer dertig euro.