• Zo doe je dat

Hoe maak je je fiets lenteklaar?

De eerste zonnige dagen met meer dan 15 graden op de weerkaart zijn een feit. Tijd voor de mooiweerfietsers onder ons om hun fiets af te stoffen en klaar te maken voor het fietsseizoen 2024. Hoe? Door je stalen ros te vertroetelen met wat onderhoud. En ja, dat kan je makkelijk zelf.

De ketting
Zodra je je fietsketting gaat horen, moet ‘ie geolied worden. In het algemeen doet fietsolie uit je lokale fietszaak wonderen. Een alternatief is witte vaseline. Smeer je fietsketting regelmatig in, net als andere bewegende onderdelen zoals je stuur en trappers. Veeg alles vervolgens af met een doek. Pas op: te veel vet of olie trekt juist vuil aan. Zand en stof blijven er makkelijk in plakken. Dat is natuurlijk niet de bedoeling, dus smeer met mate.

Het frame
Voorkom vuiligheid op je lichte lentekleding; poets het frame van je fiets even schoon met een vochtige doek. Is je fiets erg vuil, doe dan ook een klein drupje afwasmiddel op de doek. Voor de onhandige hoekjes is een afwasborstel of oude tandenborstel fijn. Zie je kleine beschadigingen in de lak? Werk die dan meteen bij, om roest te voorkomen. Er zijn speciale lakstiften voor fietsen en auto’s te koop in verschillende kleuren, maar sommige fietsers zweren bij gewone nagellak voor dergelijke reparaties.

Chroom en aluminium
Heb je glimmende onderdelen op je fiets, zoals het chroom van je stuur? Die maak je weer mooi glimmend met een zachte doek en een klein beetje witte vaseline.

Banden, spaken en remblokjes
Heeft je fiets lang stilgestaan? Check dan je banden en pomp ze zo nodig op. En als je toch bezig bent met je wielen: kijk even of je spaken nog vastzitten en recht zijn. Je kan losse en kromme spaken zelf vervangen, maar de meeste fietsers laten dit klusje liever over aan de fietsenmaker. Controleer ook meteen je remblokjes voor de zekerheid. Zit er nog genoeg profiel op en sluiten ze nog netjes aan op de velg?

Fietsslot en kettingslot
Neem bij het onderhoudsrondje van je fiets ook je slot en kettingslot mee. Met een klein drupje slotspray of WD-40 blijft alles het hele fietsseizoen soepel draaien.