Foto van groep net opgeleide fietstrainers. Foto: Sportbedrijf Rotterdam
  • Zo doe je dat

Hoe word ik een fietstrainer?

In 2024 nóg meer Rotterdammers op de fiets helpen! Dat is het doel van Sportbedrijf Rotterdam, De Rotterdamse Fietsalliantie, de gemeente en Rotterdam Op díe fiets. Hoe? Door ze te leren fietsen. En daar zijn veel fietstrainers voor nodig. In dit artikel lees je hoe je fietstrainer wordt.

Ken de wijk
Als fietstrainer ga je er natuurlijk lekker op uit met je leerling. Om tijdens de les zo goed mogelijk op de beginnende fietser en het verkeer te letten, is het handig om vooraf het terrein te verkennen. Waar zit die ‘verstopte’ zijstraat? Is het eenrichtingsverkeer op het fietspad of mag je twee kanten op? En is er een rustig plekje zonder auto’s waar jullie even wat techniek kunnen oefenen? Een rondje vooraf is een goed begin.

Ken je fiets
Verdiep je als trainer in wat ‘fietsklusjes’ die je zelf niet vaak meer nodig hebt: het verstellen van het stuur en het zadel. Kijk voor je les begint hoe je leerling erbij zit en trek zo nodig meteen je gereedschapsset tevoorschijn. Iemand die leert fietsen heeft waarschijnlijk een fiets die nog niet goed is afgesteld. Misschien moet het stuur wat naar achteren? Bovendien is het voor de leerling handig om het zadel wat lager te zetten, zodat zijn of haar voeten in noodgevallen snel op de grond staan.

Ken jezelf
De belangrijkste eigenschap van een goede fietstrainer heeft niets met fietsen te maken. Het is de eigenschap die iedereen die een ander iets wil leren nodig heeft: geduld. Wat voor jou logisch is, is voor de ander nieuw. Dus zijn er geen domme vragen en zijn er geen gekke twijfels of angsten. Het is nieuw en dus spannend! Probeer je maar eens te herinneren hoe het voelde toen jij voor het eerst aan één kant je stuur losliet om je hand uit te steken. Je leerling is een held.

Meld je aan
En? Denk je dat jij een goede fietstrainer kan zijn? Fijn! Want we zitten te springen om nieuwe trainers. Meld je aan bij het Sportbedrijf Rotterdam en je krijgt vanzelf een uitnodiging voor een trainingsdag waar je alle kneepjes van het trainen leert. Zo ga je goed voorbereid aan de slag. Eerst meer weten? Lees dan verder op de website van Sportbedrijf Rotterdam. Daar vind je ook een filmpje van de 20 fietstrainers die je voorgingen. Oh, en vast hartelijk bedankt!