-
Zo doe je dat
Hoe word ik een toerfietser?
Heb jij het goede voornemen om meer kilometers te maken op díe fiets? En wil je de overstap maken van af en toe een stukje fietsen naar regelmatig (georganiseerde) tochten rijden? Een goede voorbereiding is het halve werk! We hebben de belangrijkste tips voor je verzameld.
Goede fiets
Je hoeft niet meteen een hypermoderne ultralichte racefiets aan te schaffen. Maar lange afstanden rijden op een rammelende omafiets zonder versnellingen is natuurlijk ook niet ideaal. Zorg dat je een fiets hebt die comfortabel en veilig is, ook als je er ver mee fietst. Van een tweedehands racefiets kan je nog lang plezier hebben. Als het toerfietsen bevalt, kan je hem naar wens aan (laten) passen. Voor je serieus gaat fietsen, is het slim om alvast te kijken naar bijvoorbeeld de stand van je stuur en de hoogte van je zadel.
Conditie Opbouwen
Als je nu alleen naar je werk fietst of op zondag een rondje Rottemeren is het handig om je fietsconditie op te bouwen. Door steeds langere ritten te fietsen natuurlijk, maar ook door die ritten steeds een beetje anders in te delen. Maak het jezelf in het begin niet te moeilijk en fiets routes die je ook langs plaatselijke horeca voeren. Af en toe afstappen en een kopje koffie drinken vinden je spieren (en je billen) zeker de eerste keren fijn. Bouw langzaam op naar steeds meer kilometers aan één stuk. Online vind je verschillende opbouwschema’s, bijvoorbeeld op wielersportinfo.nl of bicycling.com.
Regelmaat
Zoals bij alle sporten ben je ook met wielrennen gebaat bij regelmaat. Fiets meerdere keren per week, om echt conditie op te bouwen. En als je voor je ritjes vaste dagen kiest, wordt het fietsen vanzelf onderdeel van je weekritme.
Doe eens wat anders
Klinkt vreemd, maar doe ook eens iets anders! Met alleen fietsen train je niet al je spieren evenveel. Terwijl ze wel allemaal meehelpen om lange ritten vol te houden. Om goed op je fiets te zitten, heb je bijvoorbeeld ook een sterke romp nodig. Dus is het handig om ook je rug- en buikspieren te trainen. Bijvoorbeeld door af en toe lekker te gaan zwemmen.
Samen doen
Samen sporten is gezelliger, veiliger en het helpt je om het vol te houden. Want als jouw fietsvrienden op pad gaan, wil jij ze natuurlijk niet in de steek laten. Zoek dus een groepje om mee te rijden. Dat kunnen vrienden of kennissen zijn, maar je kan je ook aansluiten bij een vereniging in de buurt. Beginnende wielrenners zijn bijvoorbeeld van harte welkom bij CS010, een van de alliantiepartners van Rotterdam op díe fiets. Je vindt ook fietsclubs op de website van de KNWU en bij Fietssport.nl.
Georganiseerde tochten
Natuurlijk kun je je eigen routes plannen. Maar het is ook fijn om eens nergens op te hoeven letten. Met een georganiseerde fietstocht kom je op de mooiste plekken. Je hoeft je alleen maar in te schrijven en op tijd aan de start te verschijnen. Bij georganiseerde tochten betaal je, zeker als je geen lid bent van de organiserende vereniging, wel altijd startgeld. De meeste Nederlandse toertochten vind je op bicycling.nl De mooiste Rotterdamse tochten vind je ook in de agenda van Rotterdam op díe fiets.