Bouwkeet-in-Rotterdam
  • Zo doe je dat

Kinderen bouwen hun eigen fiets bij Bouwkeet

Het is de droom van elke fietsfan: je eigen fiets in elkaar zetten. De kinderen die meedoen aan het programma ‘Verdien een fiets’ van Bouwkeet, leren het.

Myra Christiaanse-Roza (46) is sinds 2,5 jaar zakelijk directeur bij Bouwkeet. Bij Bouwkeet mogen kinderen tussen de tien en vijftien jaar uit de wijk Bospolder-Tussendijken, gratis programma’s volgen. “Ze leren hier allerlei nieuwe vaardigheden. We hebben vijf verschillende werkplaatsen waarin ze dingen mogen maken: een textiel-, keramiek-, hout- en metaalwerkplaats en een fablab. Dit is een plek met 3D-printers en lasersnijders. Naast dit soort vaardigheden leren we kinderen ook om samen te werken, lekker aan de slag te gaan en te denken in oplossingen.”

Myra-in-het-metaallab-van-Bouwkeet
Myra in de metaalwerkplaats, hier gaan de kinderen aan de slag met de fietsen

Een zelfgemaakte fiets

In de metaalwerkplaats kunnen de kinderen aan de slag met het programma. “Wij krijgen fietsen van Fietspunt en kijken dan welke onderdelen nog goed zijn. Als er kapotte onderdelen zijn, dan vervangen we die. Uiteindelijk kiezen de kinderen een fiets, die ze helemaal uit elkaar halen. Ze maken de fiets schoon en repareren hem waar nodig. Daarna kiezen ze een kleur voor het frame en dan spuit iemand van ons de fiets in de gewenste kleur. Als de fiets helemaal af is, komt de wijkagent nog om de fiets te keuren. Is de tweewieler goedgekeurd? Dan mag die mee naar huis.”

Naast het bouwen van de fiets, leren de kinderen ook alles over reparaties. “Bijvoorbeeld hoe ze een band moeten plakken of een ketting moeten terugzetten. Laatst was er een vader die vertelde hoe zijn dochter zijn ketting er weer oplegde tijdens een fietstocht samen. Dat is toch geweldig? Ook leren ze hierdoor dat het belangrijk is om dingen te repareren om ze opnieuw te gebruiken. Niet alles wat stuk is, hoeft in de vuilnisbak.”

Myra-in-Bouwkeet-bij-de-fietsen
De fietsen die de kinderen gebouwd hebben.

Op eigen fiets de wijk uit

Bij Bouwkeet is er niet voor niets gekozen om de kinderen fietsen te laten maken. “Een fiets zorgt voor mobiliteit. Het is een middel om ergens te komen. Mensen in deze buurt zijn erg gericht op hun wijk, ze komen er bijna niet buiten. Op het moment dat de kinderen naar het voorgezet onderwijs gaan moeten ze wel, want zo’n school hebben we hier in de wijk niet. Dan is het superfijn dat ze een eigen fiets hebben, die ze ook nog eens zelf gemaakt hebben.”

Schouders naar achter, kin omhoog

Dat de kinderen zelf iets mogen maken, geeft ze ook veel zelfvertrouwen. “Soms als de kinderen binnenkomen en weten dat ze iets gaan maken, dan denken ze dat ze het niet kunnen. Dan zijn ze verlegen en staren naar de grond. Wij zorgen dat ze binnen twee uur een succeservaring hebben. Als ze dan na het programma Bouwkeet verlaten, vind ik het heel leuk om bij de deur te staan. Je ziet het verschil: de schouders gaan naar achter, de kin omhoog en ze lopen vol trots naar buiten met wat ze hebben gemaakt.”