Station Rotterdam Centraal
  • Zo doe je dat

Met je fiets in de trein

Ga jij een weekendje weg met de fiets? Ga voor een CO2-vrije reis: neem je fiets mee in de trein en de wereld ligt aan je voeten! In dit artikel vertellen we wat handig is om te weten als je met de fiets in de trein stapt. 

Een middagje fietsen in de Limburgse bergen of een weekendje op de trappers over de Veluwe. Met de trein ben je er zo en je neemt je trouwe stalen ros makkelijk mee. Goed om te weten dat je in de trein per persoon één fiets mag meenemen en alleen in de daluren. Tijdens de spits is het te druk en daarom is er geen plek voor jouw fiets. De daluren zijn van 09.00 – 16.00 uur en van 18.30 – 06.30 uur en in het weekend de hele dag. Op feestdagen en in juli en augustus mag je fiets ook de hele dag mee in de trein.

Kaartje voor je fiets

Reis gepland? Vergeet dan niet een kaartje te kopen voor je fiets. Dit kan je doen via de app van de treinvervoerder of via de website. Het fietskaartje kost €7,50 en is de hele dag geldig. Een kaartje op het station kopen kan ook, maar je betaalt dan een euro toeslag. En vergeet je eigen vervoersbewijs niet, die moet je apart aanschaffen. Op je fiets in de trein zitten, telt helaas niet mee als vervoersbewijs.

Fietsplek

Je reis is gepland en je vervoersbewijs is binnen: tijd om op pad te gaan! In de trein mag je je fiets op bepaalde plekken stallen. Dit is aangegeven met stickers aan de buitenkant van de trein. Als je je fiets ergens anders in de trein achterlaat, heb je kans op een boete. Dat zou toch zonde zijn als begin of eind van een leuk fietsweekendje weg. Is er geen ruimte vrij op de aangewezen fietsplek? Dan kan je fiets helaas niet mee en pak je de volgende trein.

Een plek waar je fiets mag staan.

Uitzonderingen

Wil je de grens over? Dan kan je het beste een professionele fiets en goede fietstassen aanschaffen, want in de internationale treinen zoals ICE International, Thalys, Eurostar en Nightjet mag je fiets niet mee. Een vouwfiets mag daarentegen altijd mee, ook tijdens de spitsuren. Je hoeft hier geen ticket voor te kopen. Wel even oppassen dat je fiets niet per ongeluk voor vertraging zorgt, omdat het de treindeuren blokkeert.