Fixie fiets met Erasmusbrug op achtergrond
  • De voordelen
  • Zo doe je dat

Niet gekocht, maar zelf gebouwd

Sneller, mooier, beter: voor de 25-jarige Gijs van Drom is dat waar het om gaat. Als zestienjarige ontstond de fascinatie voor fietsen toen zijn beste vriend terugkwam uit Amerika met een fixie, een fiets waar de bike messengers in New York op rondreden. Inmiddels zet Gijs zelf fietsen voor zijn vrienden in elkaar op zijn balkon in Rotterdam-Zuid. “Sinds de coronapandemie heb ik thuis 26 fietsen in elkaar gezet. Nu fiets ik niet meer alleen, maar met een klein peloton.”

Als tiener kon hij de nieuwsgierigheid niet weerstaan om te onderzoeken hoe fietsonderdelen precies in elkaar zaten. Geregeld was er een onderdeel kapot of fietste zijn broertje opeens zonder spatborden naar school. “Daardoor leerde ik wel precies hoe alles werkte. Ik ging nooit naar de fietsenmaker, maar ontdekte via online forums en YouTube hoe alles werkt en vervangen kan worden.” Inmiddels verzamelt Gijs onderdelen en frames om zo de perfecte fiets te creëren.

Gele fiets

Het mooie van vroeger met het beste van nu

Frames van Bertus Slesker of Fausto Coppi, schakelwerk van Campagnolo of Shimano, klassiek of modern: Gijs verzamelt via Marktplaats onderdelen om zo de perfecte fiets voor ieder moment te maken. Hij combineert het mooie van vroeger met het beste van nu. “Ik zie de fiets als een groot mecanopakket.”

Ik maakte best wat Frankensteinfietsen.

De perfecte fiets

“Ik maakte best wat Frankensteinfietsen. Bijvoorbeeld omdat ik er gek van werd om steeds met mijn band in de tramrails te blijven zitten. Dus maakte ik een racefiets met dikkere banden”, vertelt Gijs lachend. “Maar het gaat me er vooral om een fiets perfect te laten werken. Hij is niet af tot ik denk: nu werkt elk onderdeel op zijn best.”

Dat geldt bijvoorbeeld ook voor fietsverlichting. “Ik vergeet altijd batterijen in mijn lampen te doen.” Hij bestelde meerdere banddynamo’s en ging op zoek naar de beste met de minste weerstand. “Nu heb ik ook fijne verlichting gevonden.”

Een fantastische hobby

Gijs gaat door met het bouwen van fietsen voor de mensen om hem heen. Momenteel werkt hij aan een fiets voor een vriend die aan het revalideren is. “Een soepele fiets, zodat hij rustig zijn beenspieren kan versterken.” De grindtegels op het balkon zijn inmiddels zwart van het smeer en de kerstversiering moet nog even op zich laten wachten. “Onze berging staat vol met fietsen, dus het gaat wat moeite kosten om daarbij te kunnen.”