Blauwe racefiets hangt als kunstwerk middenin een woonkamer tegen een witte muur.
  • Zo doe je dat

Opbergtips voor jouw fiets

Waar zet jij je fiets als je thuis bent? De meeste fietsen in Rotterdam staan op straat geparkeerd. Toch kun je hem beter binnen zetten. Zo blijft je stalen ros langer mooi, heel en veilig. Maar lang niet iedereen heeft een schuurtje en binnen is er vaak geen ruimte. Of toch wel? Met deze slimme opbergtips heeft elke fiets een dak boven z’n hoofd.

Er zijn heel wat manieren om je favoriete vervoermiddel thuis op te bergen. Wat dacht je van ophangen aan de muur in de gang of als pronkstuk in de woonkamer? Creatief én een praktische oplossing. Je maakt gebruik van ‘loze’ ruimte en je fiets wordt opeens een mooi kunstwerk.

Horizontaal of verticaal?

Er zijn verschillende ophangsystemen. Afhankelijk van het soort fiets, het gewicht en hoe vaak je hem gebruikt, maak je een keuze. Daarnaast moet je van tevoren bepalen of je de fiets horizontaal of verticaal wilt ophangen. Het voordeel van horizontaal ophangen is dat je er geen last van hebt op de vloer en er zijn ontzettend veel makkelijke ophangsystemen te vinden. Verticaal ophangen is vooral in een berging met meerdere fietsen voordelig, zeker als je ruimte wilt besparen.

Ophangsystemen

Je kunt je stalen ros ophangen aan een haak of een ophangbeugel. Dit kunnen simpele ontwerpen zijn, die je koopt bij een bouwmarkt of grotere sportzaak. Er zijn ook design-beugels. Zeker als je trots bent op je fiets en hem in de woonkamer ophangt, is een modern of bijzonder ontwerp aan te raden.

 

Design fietsbeugel BOTL
Een designfietsbeugel van BOTL

 

Beugels zijn er in allerlei vormen en maten. Voor de professionele fietser zijn er beugels waar je accessoires in kwijt kunt. Sommige beugels kun je inklappen als de fiets er niet aanhangt. Handig, want zo voorkom je dat iemand zijn hoofd stoot. Een groot nadeel van de meeste fietsbeugels is dat je het frame van de fiets eraan ophangt. Dat kan niet met damesfietsen zonder ‘stang’. Daarom zijn er nu ook pedaaldragers op de markt. De fiets hangt dan met de pedalen vast aan de muur in plaats van met het frame.

 

Blauwe racefiets hangt als kunstwerk middenin een woonkamer tegen een witte muur.
Met een fietsbeugel hang je jouw fiets makkelijk tegen de muur.

 

En dan is er nog de fietslift, waarbij je jouw favoriete transportmiddel zonder moeite met katrollen omhoog hijst en makkelijk van de muur haalt. Of gebruik je liever het plafond? Dan ga je voor een plafondhaak.

 

Fiets hangt aan het plafond van een garage met plafondhaken.

Fiets in bovenwoning

Voor de echte creatievelingen die in een oud huis wonen, is er nog een ander alternatief. Je kunt de lege ruimte onder jouw trappenhuis omtoveren tot een fietsenberging. In ieder geval één Rotterdammer is jullie al voorgegaan! Hij heeft zijn trap aangepast, zodat deze naar boven kan kantelen. De holle ruimte ónder de trap is nu een fietsenstalling voor zijn kostbare racefiets. Zie hier het resultaat:

Stijl trappenhuis van een Rotterdamse woning.

Vouwen maar!

Wil je jouw fiets veilig binnen stallen, maar heb je echt geen ruimte in huis of twee linker handen? Dan is een vouwfiets een goed alternatief. Geen spijkers in de muren nodig, alleen een paar keer oefenen met in en uitklappen. Er zijn tegenwoordig ook elektrische vouwfietsen beschikbaar.

Fietstrommel

Je fiets hoeft natuurlijk niet per se in je eigen huis te staan. Ook de gemeente biedt verschillende mogelijkheden om droog te parkeren. In een wijkstalling bijvoorbeeld, of een fietstrommel. Kijk op https://www.rotterdam.nl/fietsparkeren voor meer informatie.