• Zo doe je dat

Vier tips tegen een roestige ketting

Oude liefde roest niet. Helaas geldt dat niet voor je fiets. Hoeveel je ook van je fiets houdt, roest is moeilijk te voorkomen. Vocht en vuil bijten zich enthousiast vast en voor je het weet ontstaat er roest. Dat leidt tot slijtage, vervelender trappen en uiteindelijk een kapotte fietsketting. Om ervoor te zorgen dat je ketting zo lang mogelijk meegaat, geven we je in dit artikel de vier beste tips.

Step 1 Zet je fiets binnen

Roest op je fietsketting is vervelend en gevaarlijk. De ketting kan breken, met alle gevolgen van dien. Daarnaast wil je je stalen ros natuurlijk zo lang mogelijk mooi houden. Zorg er daarom voor dat je fiets binnen staat. Parkeer hem bijvoorbeeld in één van de overdekte (buurt)fietsenstallingen in Rotterdam, in een schuur of fietstrommel. Zo bescherm je jouw fiets tegen nattigheid.

Step 2 Droog de fietsketting af

Na een rit door weer en wind wil je je fiets zo snel mogelijk parkeren. Maar voordat je onder de warme douche springt, is het belangrijk om eerst je fiets en fietsketting af te drogen. Een oude handdoek of theedoek is daar het meest geschikt voor. Regen, maar ook condens zorgen namelijk dat er roest ontstaat. Je voorkomt een roestige ketting natuurlijk ook door je fietsketting af te sluiten met een kettingkast.

Step 3 Houd de fietsketting schoon

Zit er zand, modder, gras of andere viezigheid op de fietsketting? Maak je ketting schoon met wat warm water, een druppeltje afwasmiddel en een oude tandenborstel. Daarmee kom je makkelijk tussen de kleine schakels.

Step 4 Smeren, maar met mate

Zodra je fietsketting gaat piepen en kraken, moet er geolied worden. Welk product je gebruikt is afhankelijk van de weersomstandigheden waarin je fietst. Over het algemeen doet fietsolie uit je lokale fietszaak wonderen. Een alternatief is vaseline, goed voor je ketting én je droge lippen. Smeer je fietsketting regelmatig in, net als andere bewegende onderdelen zoals je stuur en trappers. Veeg hem vervolgens af met een doek. Pas op: te veel vet of olie trekt juist vuil aan. Dat is natuurlijk niet de bedoeling, dus smeer met mate.

De fietsketting is het hart van je fiets, wees er dus zuinig op! Ga je liever niet zelf aan de slag? Laat het onderhoud dan over aan de fietsenmaker. Heb je zelf de ultieme tip tegen roest? Deel het met ons, dan voegen we de tip toe aan dit artikel.