Rij fietsen. allemaal beladen met veel bagage
 • Zo doe je dat

Trappend op vakantie

Nog geen plannen deze zomer? Denk dan eens aan een fietsvakantie! Fiets in etappes naar een mooie vakantiebestemming of maak er een rondje van langs meerdere overnachtingsplekken. Waar je ook voor kiest, een leuke fietsvakantie begint met een goede voorbereiding. In dit artikel lees je de 5 favoriete tips van onze redactie.

 1. Oefening baart kunst
  Zoals je de Vierdaagse niet loopt op gloednieuwe schoenen, rijd je een fietsvakantie niet op een gloednieuwe fiets. Oefen vóór je fietsvakantie op de fiets waarmee je op vakantie gaat. Zodat je benen gewend zijn aan de trappers en je billen aan het zadel. En zodat je conditioneel een fietsvakantie aan kunt. Ook belangrijk: fiets voor je vertrekt eerst een paar dagen achter elkaar een flinke tocht. Dan kan je vooraf inschatten welke afstanden je ongeveer per dag kunt fietsen.
 2. Kies je bestemming slim
  Wat vind jij lekker fietsen? Hou daar rekening mee als je een route uitstippelt voor je fietsvakantie! Als je slecht tegen de warmte kunt, is het niet handig om in augustus door Zuid-Spanje te rijden. Vind je de Willemsbrug al een hele beklimming? Ga dan niet toeren door de Oostenrijkse bergen. Een hekel aan wind tegen? Fiets dan niet vlak langs de kust maar liever verder landinwaarts.
 3. Boek de reis die bij je past
  Er zijn veel aanbieders van georganiseerde fietsreizen. Met of zonder vervoer van je bagage, met of zonder catering onderweg: je kunt het zo luxe krijgen als je wilt. En dat scheelt veel stress onderweg. Google op fietsvakantie en er komen tientallen geprogrammeerde reizen naar boven. Te saai, te weinig avontuurlijk of te duur, zo’n georganiseerde fietsreis? Het is niet ingewikkeld om zelf een route uit te zetten. Maar vergeet niet om in ieder geval de eerste overnachtingen vooraf te boeken. Niets zo vervelend als aan het einde van een lange fietsdag nog vele kilometers extra moeten rijden op zoek naar een slaapplaats.
 4. Maak een goede paklijst
  Maak vooraf een paklijst. Je wil natuurlijk zo licht mogelijk fietsen, maar sommige spullen zijn echt onmisbaar. Te beginnen natuurlijk met een goede fiets, met werkende fietsverlichting, een bidonhouder met bidon en stevige waterdichte fietstassen. Met een goede telefoonhouder op je stuur hou je makkelijk en veilig je route in de gaten. Kies voor een houder waar ook een powerbank in past of zelfs al in zit. Voor pech onderweg is het handig om reserve binnenbanden, een bandenplakset en een multitool mee te nemen. Ook onmisbaar tijdens je fietsvakantie: een EHBO-set en natuurlijk goede fietskleding. Zorg voor kleding die goed zit en niet schuurt, een water- en winddicht fietsjasje voor slecht weer en een fleece voor koudere dagen. Je hoofd bescherm je tegen zon en regen met een petje.
 5. Let op de verkeersregels
  In elk land gelden andere verkeersregels, ook voor fietsers. Moet je een helm op? Mag je op de weg fietsen? Mogen kinderen op een eigen fiets mee? Handig om dat vóór vertrek vast op te zoeken. Op de website van de ANWB vind je veel informatie over fietsen in het buitenland. Over de verkeersregels, maar ook over trainen voor een fietsvakantie en paklijsten. Fijne vakantie!