• Zo doe je dat

Laura’s tips tegen fietsangst

Fietsen een makkie? Dat geldt niet voor iedereen. Als nieuwkomer in Nederland stond de Française Laura Cotat doodsangsten uit op de fiets. Ze vertelt over hoe ze haar angsten overwon. “Fietsen is net als lopen. Zodra je het kan, vergeet je het nooit meer.”

Laura (27) groeide op in het Franse Sancerre: een landelijk gebied waar fietsen een stuk minder populair is dan in Nederland. Ze leerde op haar zevende fietsen maar bracht haar nieuwe vaardigheid nooit in de praktijk. “Waar ik woonde waren geen fietspaden en auto’s reden er hard. Dat maakt het erg gevaarlijk. Daarnaast waren de afstanden groot en ging ik eigenlijk altijd met de auto. Ik heb het daarom nooit goed geleerd,” vertelt Laura.

Nederlanders en de fiets

Toen ze drie jaar geleden bij haar vriend in Rotterdam introk, kon Laura haar ogen niet geloven. “Ik zag mensen fietsen met een koffer of een paraplu in de ene hand, en het stuur in de andere. Ze reden kriskras en met hoge snelheid door elkaar. Het was onwerkelijk.” Aangemoedigd door haar schoonfamilie probeerde ze het fietsen op te pakken. “Ik kreeg van mijn schoonzus een omafiets. Mijn Nederlandse vrienden zeiden dat de maat goed was, maar ik vond hem veel te groot.”

Ik werd uitgelachen bij het stoplicht, omdat ik niet kon opstappen.

Oefenen in het park

De angst zat er goed in toen Laura in de stad op haar fiets stapte. “Ik kreeg stress van al het verkeer. Ook werd ik een keer uitgelachen bij het stoplicht omdat het niet me niet lukte om op te stappen.” Omdat ze van plan was voor langere tijd in Nederland te blijven, besloot Laura te oefenen. “Ik vroeg of mijn vriend met me meeging naar het park. Hij liep naast me terwijl ik rondjes fietste. Na een paar keer oefenen durfde ik mijn hand uit te steken!” Laura boekte vooruitgang, maar bleef angstig. “Ik had een fiets met terugtraprem en ik durfde alleen met mijn rechterbeen af te stappen. Met een terugtraprem gaat dat niet altijd, waardoor ik moeite had met mijn balans.”

Omslagpunt

Om zich comfortabeler te voelen besloot Laura daarom een kleinere fiets te kopen met handremmen. “Dat was voor mij het omslagpunt. Ik voelde me veiliger met mijn voeten lager bij de grond. Haar enthousiasme groeide en Laura stapte steeds vaker op haar nieuwe aanwinst. “Ik heb zelfs een keer 30 kilometer gefietst. Ik ging een rondje om de Kralingse Plas en ik vond het heerlijk. Ik ben toen doorgereden en heb de hele stad gezien.”

Tips van Laura

Tegenwoordig voelt Laura zich een stuk veiliger op de fiets. Wel heeft ze nog een doel. “Ik hoop dat ik op een dag niet meer na hoef te denken als ik op de fiets zit en gewoon kan gaan.” Voor mensen die leren fietsen, heeft ze een aantal tips: “Probeer een paar fietsen uit en kies er een die voor jou goed en veilig voelt. Laat je niet gek maken door eigenwijze Nederlanders. Stap af als je bang bent. Loop een stuk met het stuur aan de hand en stap weer op als je je veilig voelt. Als laatste en belangrijkste tip zegt Laura: “Oefenen, oefenen, oefenen! Probeer zoveel mogelijk meters te maken.”