Herfstig weer met regen en bladeren op de weg. Twee oranje huurfietsen staan tegen een boom.
  • Zo doe je dat

Zo fiets je veilig door de regen

Het komt met bakken uit de hemel. Het miezert, regent, giet. We blijven dan het liefst binnen, maar soms moet je toch met je stalen ros het weer trotseren. Met deze tips ga je ook in die hoosbui veilig de weg op.

Strak in het regenpak

Om goed zichtbaar te zijn voor ander verkeer tijdens een regenbui, is een opvallend regenpak aan te raden. Van pastel roze tot knalrood, regenpakken zijn inmiddels in allerlei kleuren te vinden. Wijde kleding, zoals bijvoorbeeld poncho’s gaan met een beetje wind fladderen. Voor je het weet zit het tussen je spaken, om je trappers of in je fietsketting. Ga daarom voor wat strakkere kleding. Zo zit je niet alleen modieus, maar ook veiliger op de fiets.

Laag bij de grond

Dreig je onderuit te gaan? Heeft een auto je niet gezien en snijdt hij je af? Door je zadel wat lager bij de grond te zetten, kan je makkelijker met je voeten bij de grond. Dit voorkomt uitglijders op het natte wegdek.

Hou je hoofd cool

Je houdt je haren het liefst droog en je hoofd cool. Gebruik daarom een goede capuchon, die niet over je ogen valt. Als de capuchon te groot is, kan je er een pet onder dragen. De klep van de pet zorgt dat je goed zicht houdt. Wil je droog blijven met een paraplu op de fiets? Dat is niet zo’n goed idee, want je hebt tijdens een storm beide handen nodig aan het stuur. Met een beetje Hollandse wind ligt de paraplu (of jijzelf) binnen mum van tijd op de grond of in de sloot. En daar is geen enkel regenpak tegenop gewassen.

Man in blauw regenpak rijdt door harde regen over de weg.

Pak de ruime bocht

Bij slecht weer glijd je sneller uit met de fiets. Dit komt omdat je fietsbanden minder grip hebben, bijvoorbeeld als je over bladeren, een putdeksel of door de bocht rijdt. Rem nog voordat je de bocht ingaat wat af en neem de bocht ruim. Zo kan je veilig doorrijden.

Juiste weg inslaan

Het is verstandig om bij regen niet de snelste, maar de meest veilige route te kiezen. Waar je normaal gesproken een klein zijweggetje inslaat, neem je liever de grotere wegen. Vermijd drukke straten zonder fietspad en let extra op bij trambanen. Met de gevallen regen zijn die ijzeren gleuven nog gevaarlijker.

‘Shine a little light’

Je bent kwetsbaarder op de fiets. Zorg er daarom voor dat je goed zichtbaar bent voor ander verkeer, ook overdag als het regent of mistig is. Dat doe je natuurlijk met goed werkende fietsverlichting.