• Zo doe je dat

Veilig op pad met elektrische fiets

De e-bike, een elektrische fiets, is niet meer weg te denken uit de Rotterdamse straten. Dat is niet vreemd, want het rijdt lekker vlot. Ook met wind tegen op de Erasmusbrug. Maar hoe fiets je nu veilig met een e-bike?

Er rijden nu zo’n 5 miljoen e-bikes rond in het land, waarvan de meeste elektrische stadsfietsen zijn. En het worden er steeds meer. De gemotoriseerde fiets heeft dan ook veel voordelen. Vooral makkelijker en sneller langere afstanden afleggen.

Maar door die snelheid ontstaat er wel meer kans op ongelukken. In 2021 bleek uit onderzoek van VeiligheidNL dat mensen die een ongeluk hadden met een elektrische fiets ernstiger gewond raakten dan fietsers die een ongeluk kregen met een gewone fiets.

Zo werkt de e-bike

Het is belangrijk om te weten hoe een e-bike werkt. In deze video wordt daarover meer uitgelegd. De basis is dat je als e-biker trapt zoals op een normale fiets. Het verschil zit ‘m in de snelheid. Dankzij een motor, die is aangesloten op een accu, krijg je tijdens het trappen meer vaart. Dit kan tot ongeveer 25 km per uur zijn. Hierdoor gaat het trappen makkelijker.

Op je stuur zit een bedieningspaneel en een scherm met daarop informatie. Je kan er bijvoorbeeld op zien of je accu nog voldoende energie heeft om een rit te maken en hoe snel je fietst.

Zo fiets je veilig op een e-bike

De snelheid is meteen het punt waar het vaak misgaat. Een bocht nemen is met een hogere snelheid lastiger. Trap daarom niet mee in de bocht, maar houd even rust. Zo kan je voorkomen dat je uit de bocht vliegt.

Ook blijkt uit onderzoek dat de meeste ongelukken tijdens het op- en afstappen gebeuren. Elektrische fietsen zijn namelijk zwaarder, waardoor het lastiger is om hem in balans te houden. Een tip is om het zadel wat lager te zetten, zodat je goed met je voet bij de grond komt. Neem ook de tijd om te zien waar je precies je voet neerzet, zodat je stevig staat en niet je evenwicht verliest.

Opfriscursus

Op de website van Veilig Verkeer Nederland kan je een opfriscursus doen met vragen over de verkeersregels en af en toe een vraag over de e-bike. Je kan de Opfriscursus hier gratis en online doen. Het bestaat uit 24 verkeersvragen, verdeeld over drie rondes. Bij elke vraag ontvang je uitleg.

Meer tips
  • Gebruik een helm. Wielrenners doen dat ook.
  • Tring! Bel liever te vaak dan te weinig, om anderen te waarschuwen dat je eraan komt. Een e-bike gaat snel en maakt nauwelijks geluid. Daardoor kan je anderen laten schrikken als je ze inhaalt.
  • Neem de accu van je fiets mee naar binnen. Dat zorgt ervoor dat de accu, en daarmee je fiets, het goed blijft doen.