Persoon haalt binnenband van fietswil om het te repareren.
  • Zo doe je dat

Wat doe je bij pech onderweg?

Tijdens het fietsen merk je dat er iets met je stalen ros aan de hand is. En ja hoor, je hebt een platte band. Of je ketting ligt eraf. Het gebeurt ook weleens dat je remmen het begeven of er een spaak afbreekt. Pech! Wat te doen en hoe voorkom je het?

Voor fietsers die bijna dagelijks langere afstanden afleggen, is een pechhulpdienst handig. Met deze verzekering komt er iemand naar je toe om je te helpen als er iets met je fiets is. De helper in nood repareert je fiets ter plekke, zodat je snel weer verder kunt. Er is ook een variant: de thuisbrengservice. Ben je gestrand, dan komt iemand jou en je fiets ophalen en brengt je naar huis of een andere bestemming.

Lekke band

De meeste fietsers staan langs de kant van de weg door een lekke band. Neem daarom altijd een pompje en een bandenplakset mee op de fiets. Zeker als je een langere afstand aflegt. Dit soort setjes zijn klein, licht en bevatten alles wat je nodig hebt. Je band plakken heb je zo gedaan, dat lees je hier.

Reserveband

Wil je zeker weten dat je je rit af kan maken? Dan kan je ook een opgerolde reserve-binnenband meenemen. Als het gat te groot is om te plakken, vervang je gewoon je hele binnenband. Ook handig als je een pechhulpverzekering hebt maar een afwijkende maat fietsbanden. De pechhulp neemt niet alle maten banden mee.

Eigenwijze fietsketting

Een ander veelvoorkomend pechgeval is een fietsketting die eraf ligt. Je merkt het direct, want trappen lukt niet meer. Zoek een rustige plek aan de kant van de weg. Zet je fiets op zijn kop, zodat je makkelijk bij de tandwielen kunt. Leg je ketting als eerst op het kleinste, achterste tandwiel. Daarna til je de ketting op het voorste, grote tandwiel. Draai rustig met de trappers, zodat de ketting de kans krijgt op de juiste plek te vallen. Zet je tweewieler weer overeind en fietsen maar!

Heb je een dichte kettingkast? Probeer dan met een kleine schroevendraaier of bijvoorbeeld je fietssleutel de schroefjes van de kast open te maken. Lukt dit niet, dan moet je toch even langs een fietsenmaker. Tip: doe een kleine schroevendraaier in je bandenplaksetje.

Voorkom pech met de fiets

Natuurlijk is voorkomen beter dan in de regen verwoede pogingen doen om je band te plakken. Controleer daarom regelmatig je fiets voordat je op weg gaat en geef je fiets eens in het seizoen een onderhoudsbeurt.

Zorg in ieder geval dat je buitenbanden voldoende profiel hebben. Als je bijna geen profiel meer ziet, dan zijn ze aan vervanging toe. Pomp je banden ook regelmatig op, zo kunnen ze beter tegen een stootje. En voor je ketting geldt: smeren!