• Zo doe je dat

Zelf je zadel meten: zo doe je dat

De breedte van je zadel bepaalt hoe fijn jij op je fiets zit. Als je zadel te smal is, ontstaat er druk op verschillende plekken. Dat kan pijnlijk zijn. Een te breed zadel zorgt ervoor dat je bovenbenen ertegenaan schuren. Met deze tips voorkom je zadelpijn en zit jij straks op een perfect zadel.

Het ondersteunen van je zitbotjes tijdens een fietstocht is belangrijk. Als je dit goed doet dan zit je het lekkerst op je fiets. Je zitbotjes zijn twee uitstekende botjes, die zich onderaan je bekken bevinden. De afstand tussen deze botjes is bij iedereen anders, daarom zijn er verschillende zadelbreedtes ontwikkeld. Of jij een breed of smal zadel nodig hebt, wordt bepaald door de afstand tussen jouw zitbotjes.

Zitbotjes meten

De afstand tussen je zitbotjes kan je zelf opmeten. Hiervoor heb je een stuk karton nodig, dat goed indeukt als je erop gaat zitten. Het stuk karton leg je op een harde ondergrond. Ga vervolgens op het karton zitten en blijf een paar tellen zitten. Als je opstaat, zie je twee kleine deukjes in het karton. Zet met een pen of potlood een kruisje in het midden van de deukjes. Meet vervolgens de afstand tussen deze twee kruisjes: dit is de afstand tussen jouw zitbotjes. Dit helpt je bij het kiezen van jouw zadelbreedte.

Je zadel kopen

Je weet de afstand tussen je zitbotjes en dus kan je nu een zadel kopen. Een overzicht met zadels die geschikt zijn, per afstand tussen de zitbotjes, vind je online. De maten voor dames en heren verschillen wel iets. Dames hebben gemiddeld een grotere afstand tussen de zitbotjes. Natuurlijk kan je ook langs een fietswinkel gaan en hier de afstand laten opmeten tussen je zitbotjes. Daarna krijg je gelijk advies over een zadel dat bij jou past.