• Zo doe je dat

Zo fiets je een record voor het goede doel

Aandacht vragen voor een belangrijk, maar nog veel te onbekend goed doel? Dan moet je stunten! En dat doen Frenk Walkenbach, Marc Peter Verveer en Evert Nekeman. Ze stappen 6 augustus op de fiets om van het Rotterdamse Spartastadion naar het Griekse Sparta te fietsen. Met een ‘kleine’ omweg via de Noordkaap.

De tocht van 10.000 kilometer is bedoeld om geld op te halen voor het Weerstandfonds, maar ook om te laten zien dat je als 55-plusser nog fit kan zijn en veel kan ondernemen. Als de Rotterdamse fietsers binnen 60 dagen in Sparta zijn, vestigen ze zelfs een wereldrecord! Al moet je daar wel iets voor doen natuurlijk. Frenk geeft een paar tips.

 1. Doe het niet alleen
  “We zien dat er steeds meer mensen betrokken raken bij onze tocht. Dat is fijn, want je kunt zoiets niet alleen. We krijgen steun van ons thuisfront, onze collega’s en onze vrienden, maar ook spontaan van anderen in onze omgeving. Zo kregen we onlangs een bus aangeboden om onze bagage te vervoeren. Hartstikke fijn natuurlijk, zo kunnen we veel meer meenemen. Dankzij de bus gaan er reservefietsen en onderdelen mee, en genoeg eten en drinken voor de gebieden waar we geen boodschappen kunnen doen. Mijn buurman bood spontaan aan om de bus voor ons te rijden. Waarop de buurvrouw zei: dan ga ik ook mee, om voor jullie te koken. Dat is goud natuurlijk!”
 2. Bereid je lijf goed voor
  “We fietsen tijdens de tocht 60 dagen lang elke dag tussen de 160 en 200 kilometer. Dat red je niet onvoorbereid. We hebben allemaal fietservaring en zijn goed in vorm. We rijden al maandenlang eindeloos veel kilometers om te trainen. Een bikefitter heeft ons gratis geholpen, zodat we nu perfect op onze fiets zitten. En een personal trainer sponsort ons met sportlessen en krachttraining, zodat we ons hele lichaam voorbereiden en niet alleen onze benen. Een week voor vertrek gaan we ook alvast anders eten. Koolhydraten stapelen. Want we verbruiken straks 5000 tot 6000 calorieën per dag!”
 3. Denk goed na over de route
  “We begonnen met woeste plannen om van de Noordkaap naar Kaapstad te fietsen, geïnspireerd door de film Kapp to Cape. Maar dan kom je door landen die te gevaarlijk zijn om te fietsen. Oorlogsgebieden, gebieden waar aardbevingen of andere natuurrampen alles hebben verwoest. Dat gaat ons te ver. Dus werd het van noord naar zuid in Europa. En om niet naar de Noordkaap te hoeven vliegen, fietsen we daar ook maar gewoon heen. We maken het onszelf niet makkelijk, maar we nemen ook geen onnodige risico’s.”
 4. Ga voor goed materiaal
  “Wat je zeker niet moet onderschatten is het belang van materiaal. Wij hebben heel goeie fietsen gesponsord gekregen, gravelbikes, van titanium. Die kunnen niet stuk, zei de maker. Eigenlijk fiets je natuurlijk het liefst op je lichte racefietsje, maar zeker bij de Noordkaap komen we op moeilijk begaanbaar terrein. Allemaal losse stenen en stukken waar je veel kracht moet zetten. Dus dat wordt meteen een goede test voor die fietsen.”
 5. Maak plezier en beweeg
  “Weet je, nu het bijna zo ver is, begin ik het best een beetje spannend te vinden. Maar ik heb er vooral ontzettend veel zin in. En ik denk dat dat ook de enige manier is om het vol te houden: je moet er zin in hebben. Ik doe dit voor het goede doel, maar ook voor mijn plezier. En uiteindelijk fiets ik ook voor mijn gezondheid. Al loopt dat nu wel een beetje uit de hand.”

Benieuwd of het Frenk, Marc Peter en Evert lukt om Sparta te halen? Je kunt de fietsers volgen op jointheplan.nl, via Facebook, Instagram en TikTok en regelmatig op RTV Rijnmond.