• Zo doe je dat

Zo gaat jouw kind veilig op de fiets naar school

De zomervakantie is voorbij en kinderen gaan weer op de fiets naar school. Dat is even wennen voor iedereen, maar met de juiste voorbereiding komt dat helemaal goed. 

Niets is lekkerder dan op de fiets naar school. Fietsen is snel, gezond en bovendien goedkoop. Toch kan het ook spannend zijn, zeker als je kroost naar een nieuwe school gaat. Oefen de fietsroute daarom met jouw kind en bespreek spannende fietssituaties onderweg. Dan gaan ze straks vol zelfvertrouwen op pad.

Maak je fiets klaar voor vertrek

Doe een fietscheck voordat je kind op de fiets vertrekt naar school. Controleer of de remmen het nog goed doen, de banden opgepompt zijn, het stuur en het zadel nog op de juiste hoogte staan, de fietsbel het doet en of de   nog werkt. Fietskratje op de fiets? Check of deze nog goed vastzit. Tot slot kan je de fiets van je kind leuke versiering meegeven, zoals een tof fietszadel, coole fietsbel of nepbloemetjes voor aan het stuur. Zo is het ook veel makkelijker om de fiets terug te vinden in de fietsenstalling.

Veilig naar school

Neem voordat je kind op pad gaat de belangrijkste verkeersregels nog een keer samen door. Bijvoorbeeld dat je maar met z’n tweeën naast elkaar mag fietsen. Leg je kind ook uit waarom dat zo is (anders kunnen auto’s niet goed inhalen). Leer je kind ook dat het uitsteken van de hand belangrijk is bij het afslaan. Natuurlijk andere belangrijke verkeersregels, zoals: niet op de stoep fietsen, rechts voorrang geven en geen telefoon op de fiets. Lees in   meer over wat wel en niet mag op de fiets.

Vind je kind het toch nog spannend ondanks alle voorbereidingen? Bekijk de website van Veilig Verkeer Nederland voor nog veel meer tips.