• Zo doe je dat

Zo maak je je fiets winterklaar

De eerste strooiwagens zijn gesignaleerd; tijd om je fiets winterklaar te maken. Als je hem ook even vertroetelt na elke winterse rit, kan jij deze winter gewoon doorfietsen. Mede dankzij die harde werkers op de strooiwagen natuurlijk! We zetten een paar tips op een rij.

 1. De ketting
  De eerste tip is misschien wel de belangrijkste: wees lief voor je fietsketting. Sneeuw en strooizout zijn slecht voor metaal. Door het vocht en de bijtende pekel gaat alles extra snel roesten. Zit jouw fietsketting niet in een dichte kettingkast? Koop dan ‘kettingolie voor natte condities’ bij de fietsenmaker of bij een sportzaak. Daar smeer je je ketting goed mee in. Doe op elke schakel een druppel olie en geef sneeuw en strooizout geen kans om jouw fietsketting te beschadigen.
 2. Het frame
  Als je toch bezig bent, maak dan de rest van je frame meteen even schoon met een vochtige doek. Voor de onhandige hoekjes is een afwasborsteltje of oude tandenborstel ook handig. Hoe gladder je frame (dus zonder zand of modderresten), hoe makkelijker sneeuw en strooizout er tijdens het fietsen al vanaf glijden. Al is de verleiding groot: gebruik geen tuinslang of hogedrukreiniger! Je loopt het risico dat er water in je versnellingen of remmen komt, en als dat bevriest zorgt dat voor problemen.
 3. Zadel omlaag
  Bij winterse gladheid kan het handig zijn om snel met je voeten bij de grond te kunnen. Dan kan je vaak nog nét een glijpartij voorkomen. Zet daarom je zadel iets lager als het sneeuwt, ijzelt of vriest.
 4. Banden iets zachter
  Met banden die net niet helemaal keihard zijn opgepompt, heb je meer grip op het wegdek. Is het glad buiten en zijn jouw banden zo hard dat je er niet in kan knijpen? Laat er dan een klein beetje lucht uitlopen.
 5. Fietsslot (en kettingslot)
  Als het echt koud is, loop je het risico dat je sloten bevriezen. Geef ze vóór de winter begint een drupje slotspray of WD-40. Want hoe minder vocht erin blijft zitten, hoe minder kans op bevriezing.
 6. Elke rit
  Heb je door de sneeuw gefietst? Klop de sneeuw overal goed af en droog je fiets af met een niet-pluizende doek. Vergeet kwetsbare plekken niet, zoals daar waar je trapper draait. Je fietsketting kan je beter droogdeppen, anders veeg je misschien de olie eraf die je er vóór de winter zo zorgvuldig op hebt gesmeerd.
 7. Professionele winterbeurt
  Je kan je fiets natuurlijk ook inleveren bij de fietsenmaker voor een onderhoudsbeurt. Die kijkt dan meteen je remmen en versnellingen na. En wist je dat er ook voor fietsen winterbanden te koop zijn? Je fietsenmaker vertelt je er vast graag meer over. We wensen je mooie wintertochten!