• Zo doe je dat

Zo spuit jij je fiets in een nieuwe kleur

Altijd leuk, een kleine make-over voor je fiets met een nieuw fris kleurtje. Redacteur Jannet besloot onlangs om haar fiets over te spuiten, maar liep daarbij tegen een hoop onvoorziene dingen aan. Lees in dit artikel haar tips voor dit creatieve klusje.

Tip 1: check het weerbericht

Spuitbussen gekocht? Check voordat je aan de slag gaat het weerbericht. Regen of wind is niet zo handig bij het spuiten van je fiets. Met regen worden jij en de verf nat en met te veel wind heb je kans dat er allemaal troep in de natte verf waait. Warm en zonnig weer is sowieso prettig, dan droogt de verf een stuk sneller op.

Tip 2: plak fietsonderdelen af of haal je fiets uit elkaar

Toen de perfecte dag aanbrak, was ik er helemaal klaar voor. Tenminste, dat dacht ik. Ik had er alleen niet aan gedacht dat ik mijn hele fiets nog moest intapen. Met blauwe fietsbanden rondrijden leek me wat overdreven. Afplakken dus die fietsonderdelen! Houd rekening met een uurtje tapen, want je stuur en bijvoorbeeld kettingkast kosten wat tijd. Voor de techneuten onder ons – mijzelf daar niet bijgerekend –  je kunt fiets ook uit elkaar halen.

Tip 3: kies een geschikte ruimte en ondergrond

Als je fiets eenmaal is ingetapet, is het belangrijk om op zoek te gaan naar een goede ruimte om je fiets over te spuiten. Het liefst doe je dit buiten, daar is de ventilatie ook het beste. Zorg daarbij voor een bescherming onder je fiets, zoals een stuk karton of een zeil. Ik was dit helemaal vergeten en heb daarom maandenlang tegen blauwe tuintegels aangekeken.

Tip 4: trek wegwerphandschoenen aan

Je bent er nu bijna klaar voor. Trek voordat je begint met het overspuiten van je stalen ros wegwerphandschoenen aan. Anders loop je daarna nog wekenlang met gekleurde vingers rond. Ook dit was ik vergeten waarna ik nog dagenlang het mikpunt van smurfengrapjes was en nieuwsgierige vragen kreeg.

Tijd om te beginnen. Lees de instructies op de verpakking van de spuitbus goed door en ga aan de slag met het overspuiten. Veel plezier met je ‘nieuwe’, kekke fiets!