mannelijke fietser met zadelpijn
  • Zo doe je dat

Zo voorkom je zadelpijn

Na een lange fietstocht pijn aan je billen? Dan heb je last van zadelpijn. Dit komt omdat er lange tijd druk op je achterwerk staat. Liever voorkomen dan genezen? Lees dan onderstaande tips.

Zacht of hard zadel

Het voorkomen van zadelpijn, begint bij het kiezen van een geschikt zadel. Een zacht gelzadel of schapenvachtje lijkt heel comfortabel. Maar hoe langer je hierop fietst, hoe meer je in het zadel wegzakt. Dat zorgt voor extra warmte en wrijving, met als gevolg een pijnlijk achterwerk. Bij lange fietstochten moet je dus een stevig zadel hebben.

Ondersteuning van de zitbotjes

Naast stevigheid heeft de breedte van je zadel ook invloed op pijn na het fietsen. Een te smal zadel geeft tijdens het fietsen te veel druk op gevoelige plekken. Een te breed zadel zorgt voor schuring. De juiste breedte is afhankelijk van je eigen heupbreedte. Je zitbotjes moeten goed ondersteund worden. Je kunt jouw zadelbreedte opmeten bij een specialist.

Fietshouding en zadelhoogte

Let ook op de hoogte van je zadel. Als je zit moet je net met je tenen bij de grond komen. De beste fietshouding om zadelpijn te voorkomen is licht voorovergebogen. Op die manier verdeel je jouw gewicht beter en komt niet alle druk alleen op je zitvlak terecht.

Anders zitten

Ga tijdens je fietstocht af en toe anders zitten. Je kan ook op de trappers staan en ondertussen doorfietsen om je achterwerk te ontlasten. Zo komen verdrukte spieren en bloedvaten weer los.

Goede fietsbroek

Zit je dagelijks voor langere tijd op de fiets? Investeer dan in een goede fietsbroek met een naadloze zeem. Oja, je mag je ondergoed thuislaten, anders gaat het schuren en heb je alsnog pijnlijke billen.

We sluiten af met goed nieuws: hoe meer je fietst, hoe minder vaak je zadelpijn hebt. Dus spring snel weer op díe fiets!